Afbeelding
Bibliotheek Eemland

Blikopener over Kinderen in de Bunker

Maatschappelijk

LEUSDEN Op donderdag 29 september is het tijdens Blikopeners, een reeks lezingen die maandelijks plaatsvindt in de Bibliotheek Leusden en Baarn, de beurt aan Mariska Baalman en Arry Voorsmit. Zij vertellen samen over Kinderen in de Bunker. Dit is een educatief project waarbij kinderen vertellen wat bij hen opkomt als het gaat over de Tweede Wereldoorlog.

Het project Kinderen in de Bunker betrekt kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen bij hun eigen geschiedenis. Deze generatie heeft geen directe binding meer met de Tweede Wereldoorlog. Zij horen de verhalen uit tweede, derde hand. De geschiedenis op school gaat vaak over plekken en gebeurtenissen ver weg. Hierdoor blijft het abstract en zijn ze minder betrokken. 

MENING In de Museumbunker worden kinderen van groep 8 uitgenodigd om in gesprek te gaan over oorlog, over plekken in de buurt, verhalen uit de eigen familie, conflict en hoe los je een conflict op, hoe zou het zijn om in een oorlog te leven en wat is het belang van herdenken. Kinderen praten open en vrij en geven hun mening. De weerslag daarvan is te zien in de compilatiefilm die tijdens de lezing vertoont wordt.

De blikopener vindt plaats in de Bibliotheek Leusden van 11.30 tot 13.30 uur. Toegang is gratis. Ook is er een bescheiden lunch, gesponsord door Rotary Leusden. Aanmelden is niet vereist maar wel gewenst en kan gebeuren via www.bibliotheekeemland.nl/blikopeners.

advertentie
advertentie