Een succesvol huwelijksaanzoek tijdens het concert maakte het publiek nog enthousiaster.
Een succesvol huwelijksaanzoek tijdens het concert maakte het publiek nog enthousiaster. Fotoclub Leusden

Oekraïens huwelijksaanzoek maakt kerstconcert Lisiduna memorabel

12 december 2022 om 10:44 Mensen

LEUSDEN Muziekvereniging Lisiduna gaf zaterdag 10 december een kerstconcert voor een volle zaal in de Koningshof. Een avond van verbinding en vol hoogtepunten, waaronder zelfs een huwelijksaanzoek! Er werd samengewerkt met kinderen uit Leusden en Achterveld en met Oekraïense vluchtelingen die in Leusden verblijven. De titel van het concert ‘Keeping The Dream Alive’ werd volgens het koor ‘meer dan waargemaakt’.

De avond begon met een krachtige opening door het orkest waarbij halverwege vanuit de zaal ruim veertig kinderen binnenkwamen. De kinderen zetten op het podium vol overtuiging ‘Komt Allen Tezamen’ in, begeleid door orkest. Hierna begon de verteller met het kerstverhaal dat werd uitgebeeld door prachtig geklede figuranten. Het speciaal voor deze avond samengestelde kinderkoor werd begeleid door piano of orkest en zong nummers die zorgvuldig waren afgestemd op het verhaal, zoals ‘Er is een Kindeke’ en ‘Zeg eens herder waar kom jij vandaan’. Het eerste deel eindigde met een toegift van het kinderkoor met het nummer ‘Niets is Cooler dan Kerstmis’, van Kinderen van Kinderen.

Ineens rende één van de Oekraïense mannen weg van het podium en kwam terug in een net pak. Hij ging op zijn knieën en vroeg één van de Oekraïense vrouwen uit het koor ten huwelijk

TAAL VAN MUZIEK Na de pauze startte het orkest met ‘Ukranian Bell Carol’, gebaseerd op het kerstlied ‘Carol of the bells’. Dit tweede deel van het concert stond in het teken van Oekraïne. Er was een Oekraïens koor opgezet met vluchtelingen die in Leusden verblijven. Begeleid door het orkest zongen zij in prachtige traditionele kleding ‘Stille Nacht’ in het Oekraïens. Cees Coenen (dirigent Lisiduna): ,,Het was prachtig hoe de universele taal van muziek hier samenkwam waardoor we dit samen konden uitvoeren. Dit geeft echt het gevoel van verbinding waarbij onze culturen bij elkaar kwamen.” Het koor zong zelf een aantal mooie Oekraïense kerstliederen waarbij ze begeleid werden door Anatoly op piano. Hij is saxofonist en speelt sinds de zomer mee bij Lisiduna.

VERRASSENDE WENDING Ineens rende één van de Oekraïense mannen weg van het podium en kwam terug in een net pak. Hij ging op zijn knieën en vroeg één van de Oekraïense vrouwen uit het koor ten huwelijk. Het publiek reageerde met een uitbundig applaus en ‘Lang zal ze leven’ werd ingezet door Lisiduna. Het orkest en koor sloten het gezamenlijke deel af met het Oekraïens volkslied. En alsof dit nog niet indrukwekkend genoeg was, gaven twee Oekraïense vrouwen nog een zeer aangrijpende speech. Ze vertelden over hoe dankbaar ze zijn voor alle hulp in Nederland en dat ze vanavond een stukje van hun cultuur konden laten zien.

HOOPVOL EINDE Het was even schakelen na zoveel mooie verrassingen, maar het orkest speelde nog een aantal nummers om de avond mee af te sluiten. De luchtigheid werd er weer ingebracht met ‘December in Paris’, een swingende versie van ‘White Christmas’. De avond eindigde met het hoopvolle nummer ‘Keeping The Dream Alive’.

Het speciaal voor deze avond samengestelde kinderkoor.
Afbeelding
Het Oekraïense koor bij het kerstconcert van Lisiduna.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie