James Andriese toont een foto van zijn oude band.
James Andriese toont een foto van zijn oude band. Henk van Delden

Album James Andrieses SteelForce na 32 jaar toch nog uitgebracht

14 januari 2021 om 08:30 Muziek

LEUSDEN Voor de geboren en getogen Baarnaar James Andriese (63) was 2020 een jaar met twee gezichten; door de coronacrisis vielen de activiteiten van zijn Kookstudio Eemnes grotendeels stil maar werd ook de muziek van de Leusdenaar, die hij in de jaren ‘80 maakte met zijn band SteelForce herontdekt.

door Christine Schut

Het album Make Way, dat al in 1986 af was, is uitgebracht op lp en binnenkort op cd. De oplage van 300 exemplaren was in korte tijd bijna uitverkocht. ,,Het album blijkt een succes te zijn onder de liefhebbers uit de hele wereld, ik weet niet wat me overkomt”, is James Andriese nog enigszins beduusd. De gitarist en componist van hardrockband SteelForce had niet verwacht dat hij ooit weer in de belangstelling zou komen te staan.

CONIMEX ,,Ik ben geboren en getogen in Baarn, daar heb ik tot mijn 43ste gewoond”, steekt Andriese van wal. ,,Ik woonde op de Hermesweg, in het enige huis dat daar stond, vlakbij Conimex.” Dat laatste is het gevolg dat Andriese uiteindelijk uit Baarn is vertrokken. ,,In die tijd had je de Nederlandse actiegroep RaRa die aanslagen pleegde op bedrijven. Mij is meegedeeld dat Conimex een doelwit was en dat ik daarom mijn huis uit moest. Ik kreeg uiteindelijk een appartement in Baarn aangeboden. Daar ben ik toen gaan wonen.” Op een gegeven moment wilde Andriese een huis kopen. Omdat dat in Amersfoort stond, verliet hij zijn geboorteplaats. Inmiddels woont hij in Leusden.


Het album ziet er strak uit. De cd verschijnt 31 januari. - Privéfoto

Ik toerde met SteelForce soms als voorprogramma met Amerikaanse bands door Nederland

JAREN ‘80 Hardrock en heavy metalbands waren in de jaren ‘80 populair. Denk aan Europe, Van Halen en Vandenberg. ,,Ik toerde met SteelForce soms als voorprogramma met Amerikaanse bands door Nederland. Ook hebben we twee keer meegedaan aan de Grote prijs van Nederland en opgetreden in Countdown Café Live en Vara’s Vuurwerk met Henk Westbroek. We hebben ook veel opgetreden in Baarn, vooral in voormalig jongerencentrum De Boemerang. In 1985 hebben we Intropop gewonnen, een bandjeswedstrijd. Het jaar erna wonnen we weer, toen was de prijs een geldbedrag van 1.000 gulden. Van dat geld hebben we in een studio tien nummers opgenomen. Vervolgens zouden we een lp uitbrengen en gaan optreden, maar een aantal bandleden had geen geduld. Die wilden spelen. Ze wilden niet wachten tot de lp was verschenen. We hadden wel cassettebandjes gemaakt met onze nummers erop, daarvan heb ik er één naar Vandenberg-zanger Bert Heerink gestuurd, we zochten namelijk een zanger. Die was heel enthousiast. Hij wilde bij ons komen zingen. Maar kon niet mee op tournee. Sindsdien sta ik bekend als de gitarist die Bert Heerink heeft afgewezen. Maar een lp inzingen en niet meegaan op tournee, vond ik niet kunnen. Dat was niet eerlijk tegenover ons publiek.” Gevolg was dat de lp, met een andere zanger, niet is uitgebracht en de band uit elkaar ging.


Privéfoto

ONGESLEPEN DIAMANT Midden vorig jaar werd James Andriese gebeld door Henk van Delden van No Dust Records HardRock speciaalzaak in Wezep. Van Delden: ,,Ik heb als serieus geworden hobby een platenlabel waarmee ik oude en nieuwe bands ontdek en uitbreng. Inmiddels heb ik 35 albums uitgebracht. Omdat ik geïnteresseerd ben in oude hardrockbands, kreeg ik een bandje van SteelForce van een klant. Ik vond het een leuke band en heb een afspraak gemaakt met James. Hij bleek vervolgens een compleet album te hebben opgenomen dat nooit is uitgekomen. Voor mij was dat alsof ik een ongeslepen diamant vond. Want welke band laat een plaat dertig jaar op de plank liggen.” 

De originele mastertapes die Andriese had, zijn geremasterd en 4 december is de lp verschenen. Althans, een lp, cd en boekwerk. Van de driehonderd exemplaren zijn er nog dertig te koop. De rest is al bij voorinschrijving verkocht. De cd verschijnt 31 januari. ,,Het is een heel mooi product geworden”, aldus Van Delden. ,,Ik haal mijn voldoening vooral uit het afleveren van een mooi product en de enthousiaste reacties van bandleden en hun families. Dat was zeker het geval met James, die samenwerking was heel fijn.”

De muziek klinkt nu fantastisch, ik kreeg er zelf kippenvel van. Onze opnames zijn nooit eerder gemixt en gemasterd

James Andriese is een tevreden man. ,,De muziek klinkt nu fantastisch, ik kreeg er zelf kippenvel van. Onze opnames zijn nooit eerder gemixt en gemasterd. Ik krijg ook iedere dag fanmail van over de hele wereld van mensen die mijn muziek geweldig vinden. Ik weet niet wat me overkomt.” Op de vraag of de gitarist en bandleider overweegt weer te gaan optreden, antwoordt Andriese: ,,Dat weet ik nog niet. Maar zeg nooit nooit. Adje Vandenberg is ook al bijna 66 en treedt nog op, dus het kan allemaal wel. Ik blijf sowieso wel schrijven en spelen in mijn kleine studiootje thuis. Ik speel alle instrumenten zelf. Ik heb mezelf toetsen leren spelen. Daarmee kun je iets opnemen en als het misgaat, doe je het opnieuw.”

KOOKSTUDIO James Andriese heeft nooit kunnen leven van zijn muziek. ,,Koken is mijn andere passie, als kok ben ik overal aan het werk geweest. Ik heb nu zeventien jaar, samen met mijn vrouw Jacqueline, KookStudio Eemnes. Sinds de coronacrisis kunnen mensen bij mij afhalen, één keer in de week. Cursussen mag ik helaas niet geven vanwege corona. Ik kook onder andere Surinaams, Frans en Indisch, dat laatste omdat ik een halve Indo ben.”

De cd is te bestellen via www.nodustrecords.com, info@kookstudioeemnes.nl of 06-51797572.


Henk van Delden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie