Valleiconcerten haalde al de top van de kamermuziek naar Leusden maar bij dit vijftigste programma geldt dat nog nadrukkelijker.
Valleiconcerten haalde al de top van de kamermuziek naar Leusden maar bij dit vijftigste programma geldt dat nog nadrukkelijker. Arnoud J Spaaij

Halve eeuw top van kamermuziek: Valleiconcerten mikt nog meer op kwaliteit in jubileumjaar

28 mei 2023 om 14:32 Muziek

LEUSDEN Het seizoen 2023-2024 is het vijftigste van de Stichting Valleiconcerten. Om dit feit te vieren heeft het bestuur van de Stichting een seizoensprogramma van, naar eigen zeggen, buitengewone kwaliteit in elkaar gezet. ,,Valleiconcerten haalt altijd al de top van de kamermuziek naar Leusden maar bij dit vijftigste programma geldt dat nog nadrukkelijker. Gerenommeerde musici als Anna Federova, het Matangikwartet, Raoul Steffani, Severin von Eckardstein, Enrico Pace en nog vele anderen zullen het komende seizoen in De Dorpskerk van Leusden-Zuid te horen zijn.”

Op 12 oktober opent het Ensemble Pynarello, met maar liefst negen musici het jubileumseizoen, samen met de tenor Peter Gijsbertsen. Onder andere het wonderschone Octet in F van Schubert staat op het programma.

Eén van de beste en meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland, het Haagse Matangikwartet, brengt op 23 november onder andere strijkkwartetten van Beethoven en Dvorák ten gehore. Hiermee bewijst Valleiconcerten eer aan het strijkkwartet als muziekvorm. Dat is tenslotte de basis van de kamermuziek. In vrijwel elk van de vijftig seizoenen waren strijkkwartetten te horen.

Op 14 december komen zes jonge musici naar Leusden om hun kwaliteiten te tonen in drie korte concerten op één avond. Dit Meesters-van-Morgenconcept biedt de gelegenheid om instrumenten te horen die niet eerder in de Dorpskerk werden bespeeld. Deze keer is dat de marimba, een prachtig melodisch slaginstrument met een gouden klank. Daarnaast speelt een strijkkwartet en een solovioliste.

De Italiaanse winnaar van het Lisztconcours Enrico Pace was in 2019, samen met Igor Roma, al eens in Leusden. Nu begeleidt deze begenadigde pianist op 18 januari de Israëlische klarinettiste Sharon Kam in een uiterst afwisselend programma met muziek van onder anderen Schumann, Lutoslawski en Hindemith.

De bariton Raoul Steffani ontvangt in oktober van dit jaar de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor uitvoerende musici. De afgelopen jaren is hij internationaal doorgebroken. Hij valt op door zijn veelzijdigheid en door zijn weergaloos fluwelen stem. Begeleid door Severin von Eckardstein zingt hij op 8 februari de beroemde liedcyclus Die Schöne Mullerin van Schubert.

Op 21 maart komt het Corneillekwartet, drie strijkers en een pianist, naar Leusden. Dit internationale gezelschap, met onder meer celliste Ella van Poucke, speelt op deze avond ter gelegenheid van het jubileum van Valleiconcerten louter topstukken uit het pianokwartetrepertoire: Mahler, Mozart, Brahms.

Tenslotte is het Valleiconcerten gelukt om de Oekraïense pianiste Anna Federova naar Leusden te halen. Deze internationaal gevierde musicus sluit op 18 april het jubileumseizoen af met bekende en beroemde pianomuziek: de Mondscheinsonate van Beethoven, nocturnes van Chopin en de Schilderijententoonstelling van Moussorgski.

Abonnementen en kaarten zijn verkrijgbaar via de website Valleiconcerten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie