Nieuwbouw op het terrein van De Vosheuvel.
Nieuwbouw op het terrein van De Vosheuvel. Daan Bleuel

Gemeente Amersfoort: 'Wel asbest op De Vosheuvel, geen gezondheidsrisico's'

4 juni 2020 om 16:30 Natuur en milieu

AMERSFOORT/LEUSDEN Onderzoek naar mogelijke vervuiling met asbest op het terrein van De Vosheuvel heeft aangetoond dat er ‘in geringe hoeveelheid asbesthoudende toepassingen zijn gevonden’. Het gaat daarbij om ‘stukjes golfplaat’ Dat schrijft wethouder Koser Kaya in antwoord op vragen van Amersfoort 2014. 

door Daan Bleuel

De uitkomsten van het onderzoek waren niet alarmerend genoeg om de gemeenteraad erover te informeren, laat de wethouder weten: ,,Vanwege de geringe omvang van de hoeveelheid asbesthoudende stukjes (golf)plaat en de daarmee gepaard gaande minimale risico’s.’’ 

NOODKLOK Amersfoort 2014 luidde halverwege mei stevig de noodklok, toen de partij werd geïnformeerd over de vondst van met asbest vervuilde grond bij De Vosheuvel. Volgens Amersfoort 2014 zou de vervuilde grond afkomstig zijn van het gemeentelijk gronddepot. 

De partij leek extra geïrriteerd omdat het traject naar de nieuwbouw van scholen op het terrein van De Vosheuvel (aan de Heiligenbergerweg op de grens met Leusden) al veel geld kostte. Amersfoort 2014 beweert dat de kosten van tijdelijke huisvesting (ruim 1,2 miljoen) zo’n half miljoen hoger uitvielen dan nodig, ‘door traag handelen van de gemeente’. Ook een extra krediet van één miljoen euro zou deels zijn toe te schrijven aan traag handelen van de gemeente en problemen bij de aanbesteding van de nieuwbouw. 

VERDACHT Volgens wethouder Koser Kaya is de gemeente op 3 april ingelicht door het schoolbestuur over de vondst van een ‘verdacht stukje golfplaat’ bij graafwerkzaamheden. De gemeente zegt dat het schoolbestuur van stichting De Meerkring diezelfde dag een asbestinventarisatiebureau in de arm te nam om het materiaal te onderzoeken. Dat onderzoek vond ook dezelfde dag nog plaats. 

De gemeente startte tegelijkertijd een interne ‘verkenning’ om te achterhalen waar het materiaal vandaan zou kunnen zijn gekomen. Verder verzocht de gemeente de school het deel van het terrein waar de verdachte vondst werd gedaan af te sluiten om te voorkomen dat leerlingen en medewerkers daar nog zouden kunnen komen. ,,Voor zover die al aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen’’, voegt de wethouder daar aan toe. 

BRIEF Het schoolbestuur heeft ouders en leerlingen van de scholen (De Klimboom en Beekdal) op 14 april via een digitaal verstuurde brief geïnformeerd over de situatie. Daarin schrijft het bestuur onder meer ‘dat bij de verdere aankleding van het terrein door de scholen is gebleken dat de grond veel puin en een minimale hoeveelheid asbesthoudend materiaal bevatte in de vorm van stukjes (golf)plaat’.

Op maandag 6 april was de rapportage over de asbestinventarisatie klaar. Daarin staat dat er een ‘geringe hoeveelheid’ asbesthoudende restanten van golfplaten werden gevonden. ,,Het gaat om hechtgebonden materiaal. Dat houdt in dat het asbest integraal onderdeel uitmaakt van de golfplaat en het risico op verspreiding van asbeststof door het afbreken van stukjes golfplaat gering is’’. licht wethouder Koser Kaya de bevindingen nader toe. 

OFFERTE Op 9 april heeft de gemeente, na overleg met het gemeentebestuur, een aannemer gevraagd offerte uit te brengen voor de kosten van de sanering van het deel van het terrein waar de stukjes golfplaat waren gevonden. 

Ook vroeg de gemeente de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) om advies. Het controlebezoek van de RUD aan De Vosheuvel leverde weinig nieuws op  ,,Tijdens het controlebezoek is door de RUD weliswaar puin in de bodem aangetroffen, maar op de vondst van één enkel stukje asbesthoudende (golf)plaat na is verder geen asbest geconstateerd’’, schrijft de wethouder. 

NIET NODIG De dienst constateerde verder onder meer dat de grond op de locatie zelf volgens de analyses rond het bouwrijp maken schoon waren en dat daarom onderzoek op de aanwezigheid van asbest niet nodig was. De grond die vanaf het gemeentelijk gronddepot werd aangevoerd voldeed aan kwaliteitseisen en bevatte geen puin, concludeert de RUD. 

De gemeente raamt de kosten van het asbestonderzoek en de sanering van een deel van het terrein van De Vosheuvel op 10.000 à 12.000 euro. ,,In beginsel geldt dat bij onverwachte asbestvondsten dat de kosten van onderzoek en sanering op grond van de onderwijswet en regelgeving voor de gemeente zijn.'' 

Afbeelding
Afbeelding
Daan Bleuel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie