Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Bestrijding eikenprocessierups van start

6 mei 2021 om 12:51 Natuur en milieu

LEUSDEN De gemeente Leusden start in de derde week van mei met de bestrijding van de eikenprocessierups. Op grond van ervaringen van vorig jaar kiest de gemeente binnen de bebouwde kom weer voor het gebruik van het biologische middel Xentari. Buiten de bebouwde kom worden de nesten in juni weggezogen.

De rups die jeuk en andere gezondheidsklachten veroorzaakt wordt weggehaald met Xentari, een biologisch middel dat bestaat uit bacteriën. Dit middel zet de gemeente in op plekken waar relatief veel mensen komen zoals, drukke fietsroutes, schoolpleinen, winkelcentra en woonwijken. ,,Na één behandeling van het biologisch middel zijn bijna alle rupsen dood. Xentari is niet alleen dodelijk voor de eikenprocessierups maar ook voor andere rupsen, waardoor er een voedseltekort voor vogels kan ontstaan”, zegt de gemeente in een persbericht. Xentari is niet schadelijk voor mensen.

BUITENGEBIED In het buitengebied zuigt de gemeente de nesten van de rupsen weg. Met deze aanpak wil de gemeente een juiste balans vinden tussen het voorkomen van de overlast die de rups veroorzaakt en het beperken van de schade aan de natuur. ,,Zo kunnen zoveel mogelijk andere soorten rupsen overleven en blijft de schade aan de natuur beperkt”, is te lezen in het persbericht van de gemeente.

De eikenprocessierups wordt niet bestreden op de plekken die voor grote tractoren onbereikbaar zijn. Dit betreft de Liniedijk, het Anemonenbosje in de wijk ’t Vliet en park Princenhof. Die plekken worden voorzien van waarschuwingsbordjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie