De gemeente komt met een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen.
De gemeente komt met een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen. Shutterstock

Subsidieregeling voor energiebesparing

29 juli 2021 om 11:00 Natuur en milieu

LEUSDEN De gemeente komt met een subsidieregeling die bezitters en huurders van huizen moeten stimuleren om met energiebesparing aan de slag te gaan. Het geld kan worden besteed aan maatregelen, maar ook aan het maken van plannen. 

De gemiddelde bijdrage die aanvragers kunnen verwachten ligt rond de 70,= euro. Met het geldbedrag dat de gemeente ervoor van het Rijk kreeg, kunnen naar verwachting zo’n 1.800 Leusdense huishoudens succesvol een beroep op de regeling doen. 

ENERGIELOKET Geïnteresseerde burgers kunnen op de site van het Duurzaam Bouwloket (het Energieloket van de gemeente is onderdeel van de landelijke organisatie die in opdracht van 130 gemeente burgers informeert over energiebesparingsvraagstukken) van de gemeente of ze voor de regeling in aanmerking komen. Via de site kan ook de aanvraag voor een subsidie worden ingediend. 

Bijkomend voordeel om het Duurzaam Bouwloket aan te wijzen als uitvoerende instantie is dat het Bouwloket, volgens de gemeente, ‘in staat is om op een overzichtelijke manier  inzichtelijk te maken aan welke producten de subsidiegelden zijn besteed’. ,,Door aan te sluiten bij het Duurzaam Bouwloket krijgen de inwoners de mogelijkheid om op een eenvoudige manier maatregelen te bestellen bij lokale winkels, online mogelijkheden en de webshop die is aangehaakt bij het Duurzaam Bouwloket’’, aldus het college.

OOK HUURDERS De 180.000,= euro die de gemeente begin maart uit Den Haag overgemaakt kreeg, was aanvankelijk alleen bedoeld voor woningeigenaren. Het college heeft echter beslist dat ook huurders voor de subsidieregeling in aanmerking komen. 

Om de regeling uit te voeren krijgen de uitvoerders van het Duurzaam Bouwloket een tientje per gehonoreerde subsidie-aanvraag uit Leusden. Verder wordt een deel van de Rijksbijdrage gebruikt ter versterking van de lokale energiecampagne ‘IkWilWatt’. Ook daar kunnen Leusdense burgers terecht voor informatie over energiebesparing, duurzaamheid en wonen zonder aansluiting op het aardgasnet. 

PLAFOND Voor de subsidie zelf trekt de gemeente maximaal 126.000,= euro uit. Als dat plafond bereikt is zullen er geen nieuwe aanvragen meer worden gehonoreerd. Bij een gemiddelde subsidieverstrekking van 70,= euro per huishouden, kunnen in dat geval 1.800 huishoudens meedoen. 

door Daan Bleuel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie