Natuuropleiding is een basisopleiding die juist in de breedte meer vertelt over de natuur waarin natuurbeleving centraal staat.
Natuuropleiding is een basisopleiding die juist in de breedte meer vertelt over de natuur waarin natuurbeleving centraal staat. De Groene Belevenis

Nieuwe lokale natuuropleiding van start

Natuur en milieu

LEUSDEN Voor wie een ‘groen hart en oog’ heeft en graag wat bijleert, start natuurcoach Monique Könings met een aantal bevlogen natuurdocenten binnenkort de Natuuropleiding. In de loop van een jaar leren deelnemers stapsgewijs meer over de natuur in brede zin.

Natuuropleiding is een initiatief van herborist en natuurcoach Monique Könings, die samen met acht docenten de opleiding vorm geeft. Zij maakt zich zorgen over de natuur en ziet de behoefte van mensen om haar heen om meer over de natuur te leren. Tegelijkertijd merkt Könings ook dat men door de bomen het bos niet meer ziet: er is zóveel aanbod, waar start je? 

,,Veel opleidingen gaan specifiek over één onderwerp en meer de diepte in of hebben tot doel deelnemers op te leiden tot docent, trainer, of coach. Interessante excursies zijn vaak eenmalig, gericht op één onderwerp en daardoor beperkt. Natuuropleiding is een basisopleiding die juist in de breedte meer vertelt over de natuur waarin natuurbeleving centraal staat. Niet door klassikaal binnen naar mooie foto’s te kijken, maar juist door op pad te gaan.”

SEIZOENEN IN NATUURRIJK In het ritme van de seizoenen staat steeds een ander natuurrijk centraal. In de lente duiken deelnemers in de wereld van mineralen, geologie en edelstenen. In de zomer staat het plantenrijk centraal en komt onder meer bushcraft, eten uit de natuur en de wereld van bomen aan bod. In de herfst staat het dierenrijk centraal. Ze gaan speuren naar sporen, kijken en luisteren naar de hertenbronst en zich verwonderen over kleine (minder populaire) beestjes. In de winter staat het ‘mensrijk’ centraal, als natuurrijk, maar kijken cursisten ook naar zichzelfDe docenten hebben hun eigen expertise waar ze enthousiast over vertellen. 

CURSUSLOCATIES Meerdere lessen worden in De Struintuin van De Groene Belevenis gegeven. Ook wordt elders lesgegeven, zoals in het Panbos en edelstenenwinkel Karbonkel, beide in Zeist. Er volgen excursies naar bedrijven en organisaties die graag meer vertellen over hun inspiratiebronnen en waar je een kijkje achter de schermen mag nemen. De lesdagen in Zuid-Limburg en Zeeland zijn opvallend; dit zijn de enige lessen buiten de regio. 

Könings vertelt: ,,Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg en daar ligt dan ook mijn hart. Die omgeving is uniek qua natuur. Ook wilde ik in het waterrijke Nederland toch minstens één les over water en deze voert de groep naar zee. Er zijn in Nederland ontzettend veel mooie plekken in de natuur te vinden en het was een hele klus om daarin keuzes te maken.”

AANMELDEN Natuuropleiding start op zaterdag 19 maart en is tweemaal per maand, gedurende een jaar. Voor meer informatie en inschrijving: www.natuuropleiding.nl

advertentie