Een vervoersverbod-bord in Amersfoort.
Een vervoersverbod-bord in Amersfoort. Keistadnieuws

Vervoersverbod voor risicovogels in Leusden na uitbraak in Ede

2 februari 2022 om 15:53 Natuur en milieu

LEUSDEN Na een recente uitbraak van vogelgriep bij een pluimveehouderij in Ede op maandagavond 24 januari heeft minister Henk Staghouwer (CU) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit extra maatregelen genomen. Doorgaans gelden al verschillende beperkingen in cirkels van 1, 3 en 10 kilometer rond een ‘besmet bedrijf’.  

Het Edese bedrijf ligt echter in een pluimveedichtgebied, want alleen in de 10-kilometerzone rond dit bedrijf liggen al zo’n 215 andere pluimveebedrijven, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt daarom nu ook een vervoersverbod voor zogenaamde ‘risicovogels’ in de regio die hierbij aansluit: compartiment 10. Daaronder valt ook Leusden. ,,Omdat het gebied zo groot is, duurt het even voordat we overal de bebording voor elkaar hebben.”

Risicovogels zijn watervogels, loopvogels en pluimvee als kippen, eenden en kalkoenen. Het aantal uitbraken bij pluimveehouders of vondsten van overleden wilde vogels die besmet blijken, loopt op. Onlangs werden dode brandganzen in polder Arkemheen aangetroffen die besmet bleken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie