Woningen in een voormalig kantorengebouw op bedrijventerrein De Princenhof.
Woningen in een voormalig kantorengebouw op bedrijventerrein De Princenhof. Daan Bleuel

Masterplan ‘Princenhof’ gaat 1,5 miljoen kosten

14 oktober 2021 om 15:49 Nieuwbouw

LEUSDEN De voorbereiding en uitvoering van het Masterplan Princenhof gaan een slordige 1,5 miljoen euro kosten. Het college wil daarvan ruim een 0,5 miljoen vrijmaken om tot en met 2022 met het plan aan de slag te kunnen. De gemeenteraad zal daarmee in moeten stemmen. 

door Daan Bleuel

Het Masterplan is nodig om de omvorming van het kantorenpark naar een gemengd gebied waar ook ruimte is voor woningen gestalte te geven. De gemeente noemt het Masterplan ‘een soort raamwerk waarbinnen ontwikkelingen plaatsvinden’. ,,Met deze maatregelen wordt met de openbare ruimte eenheid en samenhang gecreëerd’’, licht het college de plannen toe. 

STRATEN Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aanpassen van de straten en alles wat daarmee samenhangt. Een woonwijk stelt andere eisen aan het ‘meubilair’ en de snelheden die er gereden mogen worden, dan een bedrijventerrein. Maar ook het openbaar groen krijgt erin speciale aandacht. Temeer omdat het Masterplan de ambitie heeft om het ‘verborgen park’ Princenhof de bebouwde omgeving in te trekken en toegankelijker te maken voor werknemers en nieuwe bewoners van het gebied. 

De transitie is nodig omdat het bestaande bedrijventerrein verouderd is en met de nodige leegstand en vervallen en verwaarloosde kantoorgebouwen kampt. De gemeente wil eigenaren van bedrijfspanden stimuleren om het bedrijventerrein aan te pakken. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te creëren om kavels een nieuwe (woon)bestemming te geven. 

FONDS Eigenaren die gebruik maken van de mogelijkheden om op de bestaande kantoorkavel woningen te bouwen, storten een deel van de opbrengst van die project-ontwikkeling (3% van de ‘vrij op naam’-waarde van de woningen) in een fonds dat gebruikt zal worden om de aanpassingen in de openbare ruimte te betalen. 

Voor de korte termijn (tot eind 2022) denkt het college ruim 500.000 euro nodig te hebben om met de uitvoering te kunnen beginnen. Zo’n 430.000,= euro is bedoeld voor het Masterplan en 80.000,= voor de aanpassing van de bestemmingsplannen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie