'De houtversnipperaar verplaatst zich uiterst langzaam door de wijk, dreunt daarbij aaneengesloten en dat maakt (thuis)werk waarbij je je moet concentreren vaak lange tijd erg lastig.'
'De houtversnipperaar verplaatst zich uiterst langzaam door de wijk, dreunt daarbij aaneengesloten en dat maakt (thuis)werk waarbij je je moet concentreren vaak lange tijd erg lastig.' BDU Media
Ingezonden

‘Stop industriële activiteiten in de wijk’

21 maart 2023 om 15:21 Opinie

,,Horen jullie ook zo vaak uren achtereen een zwaar dreunende machine in de wijk, die doorlopend stationair draait, terwijl er zo nu en dan een forse tak in wordt vermalen? Vergezeld door het net zo overheersende geluid van kettingzagen en wellicht nog meer herrie producerende bladblazers? Zo ja: welkom in Leusden, waar Florijn uit Woudenberg de groenvoorziening doet en Wim Vos de CDA-wethouder is die de openbare ruimte beheert.”

,,De houtversnipperaar verplaatst zich uiterst langzaam door de wijk, dreunt daarbij aaneengesloten en dat maakt (thuis)werk waarbij je je moet concentreren vaak lange tijd erg lastig, soms ronduit onmogelijk. Met venijnige kettingzagen worden takken af en op maat gezaagd en zodra er een tak wordt versnipperd gaat het dreunende geluidsniveau nog eens verder omhoog, waarna een bladblazer op zijn dooie gemak zaagsel, blaadjes en takjes het perk in blaast - met wederom veel herrie, fijnstof en CO2-uitstoot. Het lijkt wel alsof je op een industrieterrein woont.”

,,Dit gebeurt niet soms. Tegenwoordig mag je in Leusden jaarrond wekelijks overlast verwachten door deze industriële activiteit: het versnipperen van hout middenin de woonwijk, samen met het opdringerige geluid van kettingzagen en enorme bladblazers. Wanneer ik dit als ondernemer achter mijn huis zou willen doen volstaat het bestemmingsplan niet, maar Florijn mag heel Leusden als zijn werkterrein gebruiken voor deze overlast.”

Tijdens een online vergadering werd gevraagd de microfoon uit te zetten vanwege de voortdurende ‘takkeherrie’ op de achtergrond

,,In de 15 jaar dat ik in Leusden woon, heb ik voor het eerst serieus het gevoel dat ik hier weg wil, puur door de wekelijkse overlast van onze ‘groenvoorziening’. Het woon- en werkgenot wordt verpest door iets wat ooit buiten de woonwijk plaatsvond. Afgezaagde takken gingen op een platte kar en werden buiten de kom versnipperd. Aan één stuk door, zonder eindeloos stationair draaien van de versnipperaar in afwachting van de volgende tak.”

,,Toen mij recent tijdens een online vergadering werd gevraagd de microfoon uit te zetten vanwege de voortdurende ‘takkeherrie’ op de achtergrond, ben ik gaan klagen bij de gemeente. Onze wethouder openbare ruimte nam contact op. Kort samengevat: hij wil niet eens vragen aan Florijn of de werkwijze van het versnipperen in de wijk aangepast kan worden, want ‘we doen al jaren zaken met dit bedrijf en ik ga het contract niet openbreken’. Ook ben ik volgens hem de enige die er last van heeft, want er had ‘nog nooit iemand over geklaagd’. ‘En ik krijg jaarlijks tweeduizend klachten, dus gaat u mij niet vertellen dat Leusdenaren niet klagen.’ Dat ik mij als burger aangetast voel in mijn woongenot en dat deze vermijdbare overlast het thuiswerk soms lange tijd onmogelijk maakt, maakte in woord en toon geen enkele indruk. Volgens hem moet ik ‘dat beetje overlast’ maar voor lief nemen, net als iedereen in Leusden.”

,,Ik voel mij echt niet gehoord door deze CDA-wethouder, tevens onze tweede locoburgemeester. Niet gehoord als burger en niet als ondernemer. Daarom wil ik dat de lezers van deze ingezonden brief weten wat er speelt: een wethouder die niet durft te vragen aan een bedrijf of ze hun industriële overlast in de door hem beheerde openbare ruimte kunnen beperken met een andere werkwijze. Niet ‘ik zal het eens vragen, maar als dat contractuele aanpassing vergt is er weinig kans’. Nee, botweg ‘ik doe het niet en als u uw verhaal gaat herhalen beëindig ik het gesprek’.”

,,Is dat de taal van de gemiddelde volksvertegenwoordiger? Of een inmiddels herkenbaar voorbeeld van gebrek aan daadkracht en het niet invoelen wat er speelt bij mensen? In ieder geval dat laatste, maar helaas vaak de combinatie. En dát is de reden waarom zijn partij (CDA) zo’n enorme dreun heeft gehad bij de provinciale verkiezingen. Door arrogantie van de macht heeft men het respect en vertrouwen van de burger verloren. In ieder geval van mij.”

Bart van Riel, Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie