Afbeelding
Raamdecoratie

Verduisterende raamdecoratie voor een heerlijke nachtrust

2 april 2020 om 17:31 Partnercontent

Mensen slapen een derde deel van het leven. Tenminste, dat is de bedoeling. Helaas komen veel van ons niet aan acht uur slaap per nacht. Druk op het werk, kinderen in huis die aandacht nodig hebben, de huishouding, hobby's waarbij je de tijd helemaal vergeet en veel te lang bingewatchen met Netflix of Disney+. Er zijn manieren om de dag beter door te komen, en 's nachts uitstekend te slapen. Bijvoorbeeld met verduisterende raamdecoratie. Hoe dat werkt lees je op deze pagina.

Licht en duisternis
Yin en Yang, twee krachtenvelden die elkaar in balans houden. Het is niet nodig om je te verdiepen in mystiek en Japanse folklore, licht en duisternis zijn twee belangrijke elementen in ieders leven. Een gebrek aan licht overdag maakt ons suf of zelfs depressief, een gebrek aan duisternis maakt ons vermoeid of zelfs doodziek. Ons bioritme is ingesteld op een deel van de dag licht, en een deel van de dag duisternis. Met de komst van kunstlicht en de 24-uurs economie is onze biologische klok ontregeld. En dat leidt tot slapeloosheid en overdag een vermoeid gevoel.

Het belang van daglicht
In natuurlijk daglicht bevinden zich elementen die zichtbaar zijn, een deel van het kleurenspectrum zoals infrarood en ultraviolet kunnen we niet waarnemen. Maar dit licht is er wel, en deze straling is van groot belang voor ons welzijn. Het kan de ontwikkeling van vitamines in ons lichaam stimuleren, blootstelling aan licht kan je ook vermoeid maken. Aan het einde van de dag is dat een goede zaak. Na zonsondergang maakt het lichaam melatonine aan, dit is een kalmerende stof die je zachtjes in slaap zal wiegen. Maar door een overdosis kunstlicht worden we niet op de juiste wijze moe, waardoor we niet goed kunnen inslapen. Je voelt je uitgeput maar je kunt de slaap niet vatten. En als je dan eindelijk in een diepe slaap terecht bent gekomen, dan gaat loeihard de wekker alweer...

Gevolgen van slecht slapen
We zouden als volwassene acht uur per etmaal moeten slapen, in praktijk slapen we gemiddeld zeven uur en een kwartier per nacht. Voor velen is de tijd dat ze daadwerkelijk slapen nog aanzienlijk korter. Wanneer je niet goed kunt slapen kan dit leiden tot vermoeidheid, verwarring, overgewicht en zelfs hartfalen. Met andere woorden; niet goed slapen kan dodelijk zijn. Je kunt naar een pilletje grijpen, maar die verstoren de REM-slaap, een belangrijk deel van de slaapcyclus waarin je droomt.

Beter slapen met minder licht
Net zoals daglicht erg belangrijk is, geldt dit ook voor duisternis. Na zonsondergang is het beter om lampen met een warme gloed te gebruiken in plaats van koele tinten. Overdag kan het goed zijn om met daglichtlampen jouw dagelijkse hoeveelheid licht te ervaren. Wanneer je het ritme te pakken hebt kun je sneller inslapen, zorg dan ook dat je kunt blijven slapen. Met verduisterende raamdecoratie dus. Zo heb je geen last van lichtvervuiling op straat zoals straatlantaarns, en in de vroege ochtend word je niet direct wakker bij zonsopgang. Daarnaast heeft verduisterende raamdecoratie vaak ook een isolerende werking, zo schommelt de omgevingstemperatuur minder wat ook weer goed is voor je nachtrust.

Ontwaken zonder wekker
Er zal een moment komen dat je weer wakker moet worden om aan een nieuwe dag te beginnen. Het zou heel prettig zijn wanneer jouw interne klok perfect werkt, maar in veel gevallen is dit niet het geval. Dan maar een wekker die je uit de REM-fase trekt waardoor je de rest van de dag als een zombie rondloopt? Nee, dit hoeft helemaal niet wanneer je verduisterende raamdecoratie hebt geïnstalleerd met een elektrische gordijnrails. Je kunt 'slimme' gordijnen namelijk heel rustig laten openen op het gewenste tijdstip. Dan word je niet wakker door een alarm, maar door het licht dat langzaam de slaapkamer zal vullen. Wanneer je gevoelig bent voor geluid, dan kun je beter kiezen voor een elektrische gordijnrails met een fluisterstille motor. Dit is ook ideaal voor in de kinderkamer. Je kunt de gordijnen namelijk ook met een app bedienen op je smartphone, het gaat uiteindelijk niet alleen over je eigen nachtrust.

Gun jezelf de tijd
We gaan niet beweren dat je met elektrische verduisterende rolgordijnen zoals bijvoorbeeld die van Somfy direct heerlijk zult slapen en fit in de ochtend wakker wordt. Jouw bioritme heeft namelijk wat tijd nodig om zich te herstellen. Zorg dat je overdag voldoende licht krijgt, wanneer natuurlijk zonlicht geen optie is kun je met lichttherapie en een speciale lamp dit tekort compenseren. In de avond vermijd je zoveel mogelijk stimulerende prikkels, meet jezelf een routine aan en ga op tijd naar bed. De verduisterende gordijnen zorgen ervoor dat je beter de slaap kunt vatten, en de nacht doorkomt in alle rust. Zo ontwaak je op een gegeven moment zonder alarm én zonder stress. Welterusten!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie