Afbeelding
Foto door form PxHere

Het belang van veiligheid op het werk

26 mei 2021 om 16:12 Partnercontent

Veilig werken is een belangrijk onderwerp op de werkvloer. Werknemers die op een veilige manier werken beschermen zichzelf en anderen tegen nare ongelukken. Bij veilig werken gaat het op de eerste plaats om werken met veilige machines, werkprocedures, gereedschap en apparaten. Maar ook voorlichting en over veilig gedrag en het handhaven hiervan is essentieel voor een veilige werkvloer. 

Toename aantal bedrijfsongevallen

Al enige jaren is er een toename te zien in het aantal arbeidsongevallen. Een werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dat het aantal bedrijfsongevallen is gestegen blijkt uit de cijfers van de Inspectie SZW. De meeste fatale ongelukken vinden plaats in de bouw, in magazijnen en in de agrarische sector. Veel kleinere bedrijven hebben vaak de veiligheid binnen hun bedrijf niet op orde. De inspectie gaat om deze reden de komende jaren meer inzetten op voorlichting en handhaving. 

Arbobeleid

Een actueel arbobeleid is wettelijk verplicht voor iedere werkgever. De basis van het arbobeleid vormt de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Het doel hiervan is om ongevallen op de werkvloer en gezondheidsklachten bij werknemers te voorkomen. In je RI&E worden alle risico’s op het gebied van veiligheid in kaart gebracht. Dit kunnen de meest uiteenlopende zaken betreffen. Werken met gevaarlijke stoffen en machines, werkdruk, maar ook het aantal uren dat een werknemer doorbrengt achter een beeldscherm kan een gezondheidsrisico opleveren. 

Bedrijfshulpverlening

In ieder bedrijf moeten personen aanwezig zijn die opgeleid zijn als bedrijfshulpverlener (BHV-er). Deze persoon, meestal een of meerdere medewerkers van het bedrijf zijn opgeleid om het personeel in veiligheid te brengen tijdens een noodsituatie. Een BHV-cursus kun je volgen bij ARBO centrum.  Een bhv-er weet wat hij moet doen om eerste hulp te verlenen bij een ongeval, bijvoorbeeld het toepassen van reanimatie, het aanleggen van een verband of het verzorgen van wonden. Daarnaast weet een bhv-er hoe je mensen uit een brandend gebouw kunt krijgen en deze op een zo gestructureerd mogelijke manier in veiligheid kunt brengen. 

EHBO

Ieder bedrijf is volgens de Arbowet verplicht om te beschikken over EHBO-koffers. Hierbij geldt dat per 50 medewerkers er een koffer aanwezig moet zijn en dat iedere afdeling of werkvloer over tenminste een EHBO-koffer moet beschikken. Daarnaast moet de koffer op een zichtbare plaats en binnen handbereik aanwezig zijn. De inhoud van de EHBO-koffer moet regelmatig gecontroleerd worden. Een EHBO-koffer kan worden aangeschaft in een ARBO winkel

AED

Het plaatsen van een AED is niet verplicht volgens de Arbowet, maar vergroot wel de veiligheid binnen een bedrijf. Een AED kan iemands leven redden als hij of zij gereanimeerd moet worden. Een AED bestaat uit twee zelfklevende elektroden. Deze moeten worden aangebracht op de borst van het slachtoffer. De AED analyseert dan het hartritme. Als er sprake is van een hartstilstand wordt er een elektrische schok afgegeven. 

Bedrijfsnoodplan

Op de werkvloer is ook een handboek nodig waarin staat wat er gedaan moet worden in een situatie die gevaar oplevert voor het bedrijf, het personeel of het milieu. Dit kan een brand zijn, maar ook een lekkage van chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen. Een noodsituatie kan op ieder moment ontstaan, daarom is het belangrijk dat iedereen weet wat er gedaan moet worden als de noodsituatie optreedt. Een noodplan bestaat vaak uit de volgende onderdelen: brandpreventie, bedrijfsplattegronden, bedrijfshulpverlening en technische voorzieningen zoals liften en luchtventilatiesystemen.

Vluchtroutes

Om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen is het belangrijk dat iedere werknemer op de hoogte is van de vluchtroute. Een vluchtroute is de meest veilige route om het gebouw tijdens een noodsituatie te verlaten. Er zijn een aantal regels waaraan een vluchtroute moet voldoen. Deze vind je in het Bouwbesluit. Vluchtroutes moeten duidelijk worden aangegeven met borden en verlichting. De deuren moet je makkelijk en snel kunnen openen zonder sleutel.

Inbraakpreventie

Door goede beveiligingsmaatregelen zoals beveiligingscamera’s, alarmsystemen en buitenverlichting met bewegingssensoren krijgen inbrekers minder kans. Ramen en duren moeten voorzien zijn van inbraakwerend hang-en sluitwerk. Het is belangrijk om vast te leggen wie verantwoordelijk is voor het openen en sluiten van het bedrijf. Er moet een registratie zijn waarin is vastgelegd welke medewerkers over een sleutel beschikken. Maak daarnaast gebruik van gecertificeerde sleutels. Voor het bijmaken van een sleutel heb je dan een certificaat nodig. Dit voorkomt dat een sleutel wordt nagemaakt en in de verkeerde handen valt.

Digitale beveiliging

Niet alleen fysieke veiligheid is belangrijk, maar ook digitaal moet een bedrijf worden beschermd. Vaak zijn bedrijven het slachtoffer van hackpogingen, virussen, phishing of ransomware. Ook datalekken en emailspoofing komen regelmatig voor. Het is daarom van belang om werknemers goede voorlichting te geven over digitale veiligheid en het bedrijf te beschermen met firewalls om deze zaken te voorkomen. Ook het afschermen van systemen met wachtwoorden zorgt voor een betere digitale beveiliging. Leg vast welke medewerkers welke systemen kunnen gebruiken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie