Afbeelding
Foto Pexels

Start je eigen onderneming met deze handige tips

12 april 2022 om 15:03 Partnercontent

Nederlanders zijn een ondernemend volk. In de laatste jaren is er namelijk een flinke groei in het aantal bedrijven in Nederland te zien. Bij het starten van een eigen onderneming komt veel kijken.

Het is dan ook aan te raden om je altijd goed te verdiepen in het ondernemerschap voordat je ermee begint. Ben je van plan om een eigen bedrijf op te richten? In dit artikel lees je enkele tips en tricks waarmee het starten van je eigen onderneming net iets eenvoudiger is.

Weet welk product of dienst je aan kunt bieden

Voordat je begint, is het natuurlijk wel zo handig om al te weten in welke branche je wil werken en wat je aan kunt bieden. Een groot deel van de nieuwe bedrijven in Nederland is bijvoorbeeld actief in de e-commerce. Steeds meer van die online winkeliers beginnen met dropshipping om de vele voordelen: je hebt geen opslagruimte nodig omdat je geen producten hoeft in te kopen. Het kan uiteraard ook zo zijn dat je binnen een andere branche een bedrijf wil starten. Misschien wil je aan de slag gaan als freelance fotograaf of als grafisch designer. Of wellicht ben je heel handig en kun je als timmerman aan de slag. De keuze is reuze wanneer het om het ondernemerschap gaat. 

Verken de markt en de concurrentie binnen je branche

Het is ook altijd verstandig om vooraf de markt te verkennen. Je bent namelijk niet de enige die bijvoorbeeld start met dropshipping of die begint als freelance timmerman. Daarom is het wel zo prettig om te weten of er überhaupt vraag is naar dergelijke producten of diensten. Wat je hierbij vooral moet bedenken, is waarin je anders kunt zijn dan je concurrenten. Waarmee kun je ervoor zorgen dat een potentiële klant voor jouw bedrijf gaat en niet voor de concurrent? Oftewel: waarin kun je je onderscheiden? Het doen van marktonderzoek is hierbij noodzakelijk. Een lokaal bedrijf heeft immers weer een ander publiek en andere behoeften dan een onderneming die landelijk of zelfs internationaal zou willen gaan. Extra tip: bij deze stap is het aan te raden om marktonderzoek te doen zodat je direct weet wat je publiek is.

Regel financiering om bedrijf op te starten

De meeste starters hebben een zakelijk startkapitaal nodig om het bedrijf van de grond te krijgen. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je precies gaat doen; een freelance schrijver heeft immers minder nodig dan een freelance fotograaf, timmerman of iemand met een webshop op basis van dropshipping. Met een financieel plan zet je precies op een rij wat je zoal nodig hebt op financieel gebied. Daarbij kun je direct kijken waar je zo’n startbudget vandaan gaat halen. Zo kun je bij de bank aankloppen voor een zakelijke lening, maar kun je ook kijken naar de mogelijkheden van crowdfunding. Daarnaast kiest een deel van de starters ervoor om in zee te gaan met zogeheten business angels. Dat zijn mensen die vaak zelf ondernemer geweest zijn en meer weten over de kneepjes van het vak. Zij helpen starters op financieel vlak waarna ze ook mee kunnen helpen binnen het bedrijf. Kortom: verdiep je in de financiering die het beste bij je past.

Kies een pakkende bedrijfsnaam voor je bedrijf

Wat je natuurlijk ook niet moet vergeten, is om een pakkende bedrijfsnaam te kiezen voor je onderneming. Veel starters beginnen met het verzinnen van een naam terwijl ze nog niks op papier hebben staan. Dat is uiteraard een manier om te starten, maar het is het aan te raden om daar pas mee te beginnen wanneer je de rest op een rij hebt. Met die bedrijfsnaam schrijf je het bedrijf vervolgens in bij de Kamer van Koophandel. Het is belangrijk om een écht goede naam te verzinnen waarmee je flink opvalt en waarbij men een beetje weet wat je verkoopt. Ook moet je voor een bedrijfsnaam gaan die niet al bestaat. Dat kun je checken via de website van de Kamer van Koophandel.

Zorg voor voldoende zichtbaarheid om klanten te scoren

Nadat je je hebt ingeschreven bij de KVK kan het ondernemen beginnen! Om potentiële klanten te bereiken, is het nodig om zichtbaar te zijn. Dat doe je onder andere door een website op te zetten voor je onderneming. Om met zo’n website hoog te scoren in Google moet je aan de slag gaan met SEO en marketing. Heb je het nodige startkapitaal dan is het zeker aan te raden om een expert daarvoor in te huren. Hij of zij heeft alles in huis om jouw website te laten knallen in de zoekmachine. Dat is alleen maar goed voor je online zichtbaarheid! Denk ook zeker aan het opzetten van social media accounts en eventueel zelfs offline zichtbaarheid; helemaal wanneer je lokaal aan de slag gaat met dropshipping of als freelance fotograaf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie