Afbeelding
Foto Pexels

Waar let je op bij het aanschaffen van nieuwe binnendeuren?

Partnercontent

Binnendeuren zorgen niet alleen een verbindingspunt tussen verschillende ruimtes, ze zorgen ook voor comfort en de uitstraling van je huis. Als je nieuwe binnendeuren gaat aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De stijl, de deurbeslag en het materiaal van de deuren zijn dingen om naar te kijken als je op zoek gaat naar nieuwe binnendeuren.

Oude deuren opknappen of nieuwe deuren?

Als je budget niet zo groot is en je wilt besparen op het vervangen van je binnendeuren, dan is het opknappen van de oude deuren ook een optie. In sommige gevallen is het goedkoper om te kiezen voor nieuwe binnendeuren in plaats van de oude deuren op te knappen. Als je oude binnendeuren niet mooi meer zijn, kun je overwegen om ze op te schuren en opnieuw te schilderen. In veel gevallen kun je ook het hang- en sluitwerk zelf vervangen.

Soorten binnendeuren

Je hebt verschillende soorten binnendeuren zoals paneeldeuren en glazen deuren. Een paneeldeur wordt meestal gekozen als een ruimte volledig afgesloten moet kunnen worden, bijvoorbeeld bij de slaapkamers of de badkamer. In de woonkamer zie je vaker een glazen deur. De meeste binnendeuren openen naar binnen toe, maar het is ook mogelijk om ze naar buiten te laten draaien. Het is mogelijk om de scharnieren aan de link- of de rechterkant te plaatsen. 

Vlakke deur of landhuisdeur

Een vlakke deur heeft een houten frame en is aan beide kanten met een plaat bekleed. De vulling kan verschillen in stabiliteit. De meest eenvoudige variant heeft een honingraatkern van geperst papier. Er zijn ook vlakke deuren met een massieve kern van spaanplaat. Deze deuren beschermen de woonruimte beter tegen geluid en warmteverlies. Een landhuisdeur is gemaakt van panelen van massief hout, meestal grenen of vurenhout. In het midden zit een paneel, met daaromheen een frame. Landhuisdeuren zijn wat getailleerder en passen beter in een klassiek of landelijk interieur. 

Een stompe deur of een opdekdeur

Dan is er nog de keuze tussen een opdekdeur of een stompe deur. Een stompe deur wordt met scharnieren afgehangen en valt geheel in het kozijn. Een opdekdeur valt gedeeltelijk in het kozijn. Bij een opdekdeur is de draairichting van belang, bij een stompe deur niet.

Meest voorkomende maten

Voordat je nieuwe binnendeuren gaat inkopen is het belangrijk om de juiste maten te weten. Hoe je dit meet verschilt per soort deur. Bij een opdekdeur meet je de breedte van de binnenzijde van de deur, dus zonder de opdekrand. De hoogte meet je aan de buitenzijde inclusief de opdekrand. Bij een stompe deur meet je de volledige hoogte en breedte van de deur.

Een draaideur of schuifdeuren

Naast draaideuren kun je ook kiezen voor schuifdeuren. Een schuifdeur schuift over een rail naar de zijkant. Bij een schuifdeur kun je kiezen voor een enkele of een dubbele schuifdeur. Schuifdeuren zijn ideaal in kleinere ruimtes, omdat je geen rekening hoeft te houden met het uitzwaaien van de deur. 

Deurbeslag

Als je eenmaal weet welke binnendeuren je wilt laten plaatsen is het tijd om het deurbeslag te kiezen. Het deurbeslag is alles wat je op de deur aantreft, de deurklink en eventuele sloten. Het materiaal dat je kiest voor het deurbeslag is afhankelijk van de stijl van je woning. Veel voorkomende materialen voor deurklinken zijn messing en roestvrij staal. Daarnaast kun je kiezen voor deurklinken op rozet of voor deurklinken op schild. Een rozet is een rond, vierkant of ovaal stuk deurbeslag om de deurklink heen. In plaats van een rozet kun je ook kiezen voor een schild. Een schild is langwerpig of ovaal van vorm. 

Wat kost het plaatsen van nieuwe binnendeuren?

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een nieuwe binnendeur ligt tussen de 70 en 150 euro per deur. Dit is exclusief van de prijs van de deur. Het gaat hierbij dus om het tarief dat een vakman of vrouw vraagt voor de arbeid die verricht moet worden om de deur te vervangen. Daarnaast is het ook belangrijk om het kozijn te laten controleren. Het komt vaak voor dat ook het kozijn zijn beste tijd heeft gehad. In dat geval moet ook het kozijn worden vervangen om te voorkomen dat de deur scheef komt te hangen. 

advertentie