Afbeelding
Foto Unsplash

Waarom gebruiken veel atleten speciale compressiesokken?

9 augustus 2022 om 16:23 Partnercontent

Als je een hardloper bent die vaak aan wedstrijden meedoet ben je vast bekend met compressiesokken. Volgens verschillende onderzoeken kan het dragen van compressiesokken de bloedstroom en bloedsomloop verbeteren, de hoeveelheid zuurstof die aan de spieren wordt afgegeven opvoeren, en melkzuur afvoeren voor een sneller herstel na de training. 

Om te bepalen of het dragen van compressiesokken hardlopen tijdens je gewone training al dan niet gunstig is, zullen we het onderzoek bekijken dat gedaan is naar de voordelen die bepaalde soorten compressiesokken atleten bieden.

Atleten dragen compressiesokken om allerlei redenen

Atleten gebruiken compressiesokken om verschillende redenen, waarvan er hier enkele opgesomd worden. Om te beginnen kunnen ze helpen bij de verbetering van de bloedcirculatie, die van cruciaal belang is voor de toevoer van zuurstof naar de spieren. 

Bovendien kunnen ze helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs helpen bij het voorkomen van blessures. Bij het dragen van compressiesokken ontdekken sommige atleten dat ze beter presteren omdat ze zich meer gesteund en comfortabel voelen. Dit leidt op zijn beurt tot betere prestaties. 

Omdat ieders behoeften uniek zijn, ligt de uiteindelijke beslissing over het al dan niet dragen van compressiesokken bij de atleet. Desondanks staat het buiten kijf dat ze voor veel personen van nut kunnen zijn.

Voordelen van het dragen van compressiesokken

Betere trainingen: het dragen van compressiesokken tijdens het trainen kan de prestaties verbeteren. Overtrainde benen kunnen stress, vermoeidheid, spanning en circulatieproblemen veroorzaken. Compressiesokken en -behandeling bevorderen de bloedsomloop, verlichten voetpijn, shin splints, spierontsteking en stijfheid, en bevorderen sportprestaties.

Gedegen onderzoek wees uit dat voetballers die compressiesokken gebruikten meer land en grotere afstanden aflegden. Onderzoekers denken dat compressiesokken excentrische loopbewegingen of meer kleine spierschommelingen voorkomen. Een studie stelde dat het dragen van compressiesokken de loopprestaties en de anaerobe en aerobe drempels verbeterde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie