'Triest dat dit bij veel mensen regelmatig, ongevraagd in de brievenbus komt.'
'Triest dat dit bij veel mensen regelmatig, ongevraagd in de brievenbus komt.' Eigen foto
Raadgever

Karolien Pouwels (CU-SGP): ‘Wat raakt jou?’

20 februari 2021 om 08:30 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP, Karolien Pouwels-Koopman over: ‘Wat raakt jou?’.

,,’Waar word jij boos van?’ is een veelgestelde vraag in politieke trainingen. Immers: wat je boos maakt, raakt je. En als iets jou raakt, motiveert het om er iets aan te doen. Veel mensen gaan met die insteek de politiek in. Ze zien zaken niet goed gaan en willen daar wat aan doen. Zo heb ik ook twee onderwerpen die mij raken.”

ARMOEDE ,,Ik vind armoede in gezinnen heel erg. Kinderen zonder een dagelijkse warme maaltijd. Kleintjes die nooit trots hun leuke nieuwe trui kunnen showen in de klas, de voortdurend gevoelde stress van hun ouders. Geldstress als een donkere wolk boven hun hoofd, waardoor noodzakelijke reparaties uitblijven en verjaardagen niet meer worden gevierd.

Ik ontplof bijna als mensen beweren dat er in Leusden geen armoede. Mensen die stellen dat de cijfers aangeven dat iedereen zich hier kan redden. En dat we altijd nog een voedselbank hebben.”

Ik ontplof bijna als mensen beweren dat er in Leusden geen armoede

,,Erger nog: instanties die onze inwoners nog meer geld uit de zak kloppen. Door illusies te wekken dat ‘kleine’ bestedingen ooit gouden bergen worden. Verbazingwekkend hoe vaak de geadresseerde loterij-enveloppen op de deurmat vallen bij mensen die al weinig te besteden hebben. En weinig te besteden betekent niet altijd dat iemand leeft van een uitkering. Armoede komt ook voor bij mensen met één of zelfs twee banen en een minimuminkomen.”

ZONNEVELDEN ,,Daarnaast maak ik me druk over de verrommeling van het landschap. We moeten lokaal of regionaal bepalen waar woningen, zonnevelden of windmolens komen. Iedereen voldoet aan richtlijnen en ondertussen verkwanselen we waardevolle agrarische of natuurgronden. Let wel: ik ben vóór woningbouw en van harte voor een snelle, noodzakelijke energietransitie, maar wel op een goed geregisseerde en weldoordachte manier. Gelukkig is onze regio nog gevrijwaard van zonneparken met miljoenenwinsten voor buitenlandse investeerders.”

KOM IN ACTIE ,,Nu kun je veel bereiken in de lokale of landelijke politiek, maar niet de hele wereld verbeteren. Je hebt te maken met andere partijen en idealen, met procedures en processen. Bovendien moet er altijd ruimte zijn voor het op fatsoenlijke wijze betrekken van alle inwoners. Maar dan nog: jij mag je idealen hebben en vasthouden. En als iets landelijk beleid is: bevraag je landelijke vertegenwoordigers!”

,,Armoede en verrommeling raken mij. Zomaar twee verschillende onderwerpen die me aanzetten tot actie. Uiteraard zet ik me in de gemeenteraad voor veel meer van harte in.
Volgend jaar hebben we in Leusden weer veel nieuwe politici nodig. Wat raakt jou, waar wil jij mee aan de slag? Van harte welkom om mee te doen in onze lokale politiek!”

Karolien Pouwels-Koopman, fractievoorzitter ChristenUnie-SGP, karolien@cu-sgp.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie