Voor eerdere vergaderingen over windmolens rond Achterveld was veel publieke belangstelling.
Voor eerdere vergaderingen over windmolens rond Achterveld was veel publieke belangstelling. Arnoud J Spaaij

Actiegroep waarschuwt: ‘Windmolens in zelfde gebied’

3 maart 2021 om 07:08 Politiek

ACHTERVELD Het buitengebied van Leusden lijkt, als het aan de politiek ligt, aan de vooravond te staan van een ingrijpende landschapsverandering. Windturbines en zonnepanelen moeten gaan zorgen voor groene opwekking van energie.

Arnoud J Spaaij

Na Barneveld en Scherpenzeel vergadert ook gemeente Leusden over zoeklocaties voor groene energie. Rondom Achterveld staan meerdere zoeklocaties ingetekend voor zowel windturbines als weilanden vol met zonnepanelen.
Afgelopen week trad de werkgroep Tegenwind Barneveld Buitengebied West naar buiten met informatie over de plannen van gemeente Leusden.

Pascal Looij, lid van de werkgroep, laat weten dat de actiegroep weliswaar gevormd is om de windmolens in het buitengebied rond Achterveld in de gemeente Barneveld tegen te gaan, maar legt ook uit dat de werkgroep zich verantwoordelijk voelt om aan de bel te trekken voor de plannen die andere gemeentes hebben. „De tijd tikt. Achterveld moet zich mobiliseren, want ons dorp heeft de pech dat het door meerdere gemeentes omsloten wordt en die gemeentes schromen niet hun energieprojecten tegen hun gemeentegrenzen te bedenken. Het grensgebied waar Achterveld in ligt was eerst in zicht van Barneveld, daarna van Scherpenzeel en nu heeft ook Leusden zoekgebieden zowel aan de zuidkant als aan de noordkant in zicht. Barneveld heeft al besloten dat het gebied rond Achterveld niet geschikt is. Het gebied is de verbinding, de ecologische zone, tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug met unieke vogels als de wespendief. Het is daarom vreemd dat een gemeente als Leusden dan toch nog weer opnieuw kijkt in deze omgeving.”

Ons dorp heeft de pech dat het door meerdere gemeentes omsloten wordt en die schromen niet hun energieprojecten tegen hun gemeentegrenzen te bedenken

400 METER Sommige zoeklocaties voor windturbines vallen samen met weilanden waar zonnepanelen moeten komen en bevinden zich op circa 400 meter afstand van de bebouwde kom van het dorp. Niet alleen natuurliefhebbers maken zich druk, ook veel bewoners van Achterveld en Leusden vrezen voor de gevolgen van windmolens. Met een hoogte van zo’n 120 meter en mogelijke locaties bij de Barneveldse Beek en de Modderbeek zouden de turbines overal te zien en te horen zijn.

NIET TEGEN Looij maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen. „We zijn niet tegen groene energie, maar wel als dat overlast veroorzaakt. Wij vinden dat eerst alle mogelijkheden moeten worden benut waar geen overlast door ontstaat. Zoals zonnepanelen op daken en windmolens in gebieden waar geen bezwaar is tegen plaatsing. Als dan blijkt dat het niet voldoende is, kunnen we altijd nog kijken of we op meer plekken aan de gang moeten.”

INSPREKEN Donderdag 4 maart aanstaande staat er een online informatie-avond voor de gemeenteraad en belangstellenden gepland. Op de website van gemeente Leusden is de agenda hiervoor te vinden. Bij de griffier kan spreektijd worden aangevraagd voor deze vergadering. Tegenwind Barneveld Buitengebied West heeft een verzoek tot inspraak ingediend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie