Kringloopwinkel in Leusden.
Kringloopwinkel in Leusden. Henry Krul

GroenLinks-PvdA: ‘Handhaaf voorlopig niet op registratieplicht Kringloopwinkels’

17 april 2023 om 17:14 Politiek

LEUSDEN De fractie van GroenLinks-PvdA dringt er bij het college op aan voorlopig niet te handhaven op mogelijke overtredingen van de nieuwe wet ‘Verbetering bestrijding van heling, witwassen en de daaraan ten grondslag liggende vermogensdelicten’. 

Achter die mond vol ambtelijk taal gaat beleid schuil dat mogelijk funeste gevolgen heeft voor de exploitanten van Kringloopwinkels. Die zouden namelijk een verplicht register van alle binnengekomen producten moeten gaan bijhouden. Met andere woorden, Kringloopwinkels zullen moeten kunnen aantonen waar artikelen uit hun winkelvoorraad vandaan komt. 

GEEN HELING

Die sector reageerde al door te zeggen dat het erg onwaarschijnlijk is dat Kringloopwinkels goederen van discutabele herkomst zouden verhandelen. Verreweg de meeste spullen worden door de aanbieders zonder er een vergoeding voor te krijgen afgestaan. Dus is van heling van gestolen goederen geen sprake, vindt de branche. 

Om die reden vroeg de Tweede Kamer de Minister al in overleg te treden met gemeenten om met name naar dit aspect te kijken. Tot die tijd wil GroenLinks-PvdA dat de gemeente Leusden niet op de maatregel handhaaft en vraagt daarover om een toezegging van het college. 

PRO-ACTIEF

,,Dat u in de geest van de voorgestelde aanpassing (van de wet) door het Ministerie zult handelen en hiermee niet het voortbestaan van de winkels op het spel zet’’, aldus Fenneke van der Vegte namens haar fractie. ,,Wij zien graag een pro-actieve rol van de gemeente hierin.’’ 

Daan Bleuel
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie