Het gebouw aan de Larikslaan waar wooncorporatie WSL kantoor houdt.
Het gebouw aan de Larikslaan waar wooncorporatie WSL kantoor houdt. Leusder Archief

Woningbezit WSL groeit naar 2.800 woningen in 2025

1 januari 2021 om 07:30 Wonen

LEUSDEN Om ook de komende jaren aan de vraag naar sociale huurwoningen te kunnen voldoen, heeft de Woningstichting Leusden (WSL) in 2025 zo’n 2.800 woningen in portefeuille. Dat is één van de afspraken die de gemeente, WSL en huurdersbelangenvereniging HLVE onlangs maakten.

Daan Bleuel

Dat zou betekenen dat het bezit van de WS de komende jaren met zo’n 200 woningen groeit, zo’n vijftig woningen per jaar. Volgens de eigen site beheert de WSL nu zo’n 2.600 betaalbare woningen in de gemeente. Om die groei te kunnen realiseren zal de gemeente met ontwikkelaars van grotere projecten (denk aan de nieuwbouwprojecten Maanwijk, Hof van Liz en Mastenbroek 2 in Achterveld) moeten afspreken dat 30 procent van het aantal woningen dat gebouwd gaat worden in de sector ‘sociale huur’ valt.

DIFFERENTIATIE Daarnaast denkt de gemeente de WSL te kunnen helpen met grond die Leusden zelf kan uitgeven. Daardoor kan de woningstichting ‘een bijdrage leveren aan de differentiatie in het woningaanbod in Leusden door het zo goedkoop mogelijk aanbieden van goedkope koop- en middeldure huurwoningen en door verkoop van huurwoningen’, aldus het college.

Uitgangspunt bij het maken van de afspraken over de beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen (in de verschillende categorieën tot de huurtoeslaggrens) is dat de bestaande verhoudingen ook in de nabije toekomst ongeveer hetzelfde blijft. Om dat uitgangspunt realistisch uitvoerbaar te houden, verplicht de gemeente zich een gematigde prijs te hanteren voor grond die voor sociale woningbouw wordt aangeboden. In 2021 hanteert de gemeente daarvoor een prijs van 12.500 euro per woning (voor meergezinswoningen zoals appartementen) en 15.000 euro voor eengezinswoningen.

DUURZAAMHEID Behalve de opdracht om de te zorgen voor voldoende aanbod van betaalbare woningen, maken ook doelen op het gebied van duurzaamheid deel uit van het afsprakenpakket waaronder WSL, gemeente en HLVE hun handtekeningen onder zetten. Zo wil de gemeente dat de WSL jaarlijks een deel van het bestaande woningbestand verduurzaamt. Dat kan betekenen dat de woningen vergaand worden geïsoleerd of (op termijn) worden verwarmd met andere bronnen dan aardgas en daarmee bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Nieuwe woningen die de WSL realiseert worden volgens het principe ‘nul-op-de-meter’ gebouwd. Dat wil zeggen dat de woningen zelf zoveel energie opwekken dat ze (minimaal) in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. De gemeente zegt in ruil hiervoor bereid te zijn ‘belemmeringen om tot de realisatie hiervan te komen weg te nemen’.

HUISVESTING STATUSHOUDERS Tenslotte verwacht de gemeente dat de WSL een bijdrage levert aan het oplossen van ‘vraagstukken op het gebied van sociaal-maatschappelijke problematiek’. De gemeente doelt hiermee bijvoorbeeld op huisvesting van statushouders (asielzoekers die hun procedures met succes doorliepen). Maar ook het oplossen van ‘situatie met meervoudige problemen’ hoort daarbij. Dat kan bijvoorbeeld gaan over mensen die in hun woonomgeving voor overlast zorgen.

Gemeente, Woningstichting en de huurdersbelangenvereniging HLVE zijn sinds 2015 verplicht met elkaar rond de tafel te gaan om afspraken te maken over het woonbeleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie