Joop Langedijk: ,,Mensen denken dat ik de eigenaar ben.
Joop Langedijk: ,,Mensen denken dat ik de eigenaar ben." Arnoud J Spaaij
Advertorial

Het gezicht van Panterhuis verdwijnt

6 augustus 2020 om 14:00 Zakelijk

LEUSDEN Er zijn heel veel mensen die denken dat Joop Langedijk de eigenaar is van schoenmodewinkel Panterhuis. Nu hij met zesenzestig jaar en vier maanden stopt met werken is de verrassing voor velen groot. Negenentwintig jaar was hij het gezicht van Panterhuis en hij heeft het dan ook over 'Mijn winkel.'

Voor iedereen heeft Joop Langedijk tijd om een praatje mee te maken. Klanten die de winkel binnenlopen schat hij snel in. Veel mensen kent hij en hij weet niet alleen wat ze bij hem gekocht hebben maar zelfs nog wanneer ze de laatste keer in de winkel waren. Gezelligheid is dan ook een woord dat veel valt als Joop Langedijk zijn verhaal vertelt in de winkel in de Hamershof. ,,Het is zoals ik ben", zegt hij, ,,Ik praat veel, maar ik luister ook veel. Ja ik maak dan ook vaak een uitgebreid praatje met iedere klant. Daarbij geldt ook: wees eerlijk. Ga niet verkopen voor het verkopen."

Langedijk kan het weten. Hij werd in Hoorn in een schoenendoos geboren. Zijn vader had al een schoenenwinkel en Langedijk werkte altijd in de schoenenbranche. ,,Ik heb ook alles meegemaakt", lacht hij. ,,Ik heb het allemaal langs zien komen. En zelf gedragen ook. Plateauzolen en van die glimschoenen. Alles wat in mode was."

MIJN GELD Langedijk werd in al die jaren een onmisbare bedrijfsleider in het schoenenbedrijf van de familie Leeuwis. Hij werd negenentwintig jaar geleden aangenomen door Gerrit Leeuwis, die weer opgevolgd is door zijn zoon Rutger. ,,Het moet wel klikken. We hebben vaak overleg. Ook over de inkoop en we voelen elkaar echt goed aan",zegt Langedijk met enige weemoed in zijn stem. ,,Ik doe net of het mijn zaak is", vertelt hij, ,,ik ga er ook mee om alsof het mijn geld is. Het is natuurlijk anders, want uiteindelijk moet Rutger echt beslissen."

ECHTGENOTE Ook in het personeelsbeleid kreeg Langedijk min of meer de vrije hand. ,,De sfeer in het team vind ik ook belangrijk. Ik heb altijd een fijn team om mij heen gehad, waar ik op kon bouwen en vertrouwen. De meeste collega’s werken langdurig in het team." Na enige tijd, inmiddels al weer negentien jaar geleden, kwam ook zijn echtgenote Lia in het team.

EVEN NAAR DE WINKEL ,,Ooit woonde ik hier boven de winkel. Dat was de tijd dat ik even snel naar de winkel liep. Als ik aan het eten was belden ze 'Joop een klant' en dan zei ik 'Ik ben zo terug, even naar de winkel' maar ja dat weet je wel hè."

Na de laatste werkdag van Joop Langedijk op 15 augustus gaan Panterhuis en Shoe Traffic, beiden van de familie Leeuwis, samen verder. De merken die nu bij Panterhuis worden verkocht gaan dan naar Shoe Traffic. Daar komt ook een Gabor shop en een Floris van Bommel-wand. Shoe Traffic krijgt dan ook de naam Panterhuis.

,,Sommige klanten zeggen 'Kan je niet nog een half jaartje blijven?,' maar dan schuift het toch alleen maar op? Nee, het is prima. Ik ben blij met alle steun en reacties. Daarvoor ben ik iedereen, alle klanten, echt heel dankbaar", sluit Langedijk af.

door Arnoud J Spaaij

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie