Restaurant Four Seasons: 'Een mooi Leusdens initiatief waar wij graag aan meedoen.'
Restaurant Four Seasons: 'Een mooi Leusdens initiatief waar wij graag aan meedoen.' Lekker Lokaal Leusden
Ondernemers in beeld

‘Lekker lokaal geproduceerd’ letterlijk meer op de kaart in Leusden

19 augustus 2021 om 08:30 Zakelijk

LEUSDEN Hoe leuk is het om heerlijk te dineren met de gedachte dat vrijwel alles op je bord in de gemeente Leusden geproduceerd is? Dat is wat er op dinsdag 7 september gaat gebeuren bij elf restaurants in Achterveld en Leusden.

Op de eerste dinsdag van september kan iedereen genieten van een heerlijk lokaal diner. Het project Lekker Lokaal Leusden, een concrete invulling van het initiatief Duurzaam Doen Leusden, heeft als belangrijkste doel om lokaal geproduceerd voedsel (meer) op de kaart te krijgen en te houden van de horeca in Leusden. Elf restaurants gaan deze uitdaging aan en serveren deze avond een verrassingsmenu met diverse lokale producten.

LOKALE INGREDIËNTEN Alle restaurants die meedoen, krijgen een box vol ingrediënten waarmee zij op hun manier een heerlijk meergangen-menu gaan maken. Uiteraard is het mogelijk om te kiezen voor een vegetarisch menu. Extra leuk: bij de deelnemende restaurants zitten enkele nieuwe zaken die onlangs hun deuren hebben geopend.

Maar er zijn ook zaken waar iedereen al jaren kan genieten van culinaire gastvrijheid. Niet alle restaurants konden meedoen. Voor alle horecazaken is het een enerverend jaar. Gelukkig zijn de deuren alweer enige tijd open. Deelname was voor sommige zaken lastig. Hoewel iedereen enthousiast is over het initiatief, gooide drukte, vakanties of personele bezetting soms roet in het eten.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


In veel supermarkten liggen appels uit Nieuw-Zeeland, sperziebonen uit Marokko of lente-uitjes uit Senegal. Deze producten hebben dus al een enorme weg afgelegd. - Foto: Lekker Lokaal Leusden

Restaurant Four Seasons: Een mooi Leusdens initiatief waar we graag aan meedoen

WAAROM LOKAAL VOEDSEL? In veel supermarkten liggen appels uit Nieuw-Zeeland, sperziebonen uit Marokko of lente-uitjes uit Senegal. Deze producten hebben dus al een enorme weg afgelegd, vaak in een boot of vliegtuig, voor ze bij ons in de schappen liggen. En dat terwijl we ze ook gewoon lokaal kunnen kopen. Lokale producten zijn meestal supervers, minstens zo lekker en doorgaans minder belastend voor het milieu, doordat er minder transportkilometers gemaakt worden. Daarnaast steun je ook nog eens de lokale economie. Jaco Kuipers van Milligreens: ,,Wij telen het hele jaar door hoogwaardige en ultra-lokale producten in onze ‘indoor boerderij’. Leuk dat we heel Leusden dat kunnen laten proeven.”

Hans Peter Reinders, gemeente Leusden: ,,In de gemeente willen we met Duurzaam Doen Leusden duurzaamheid in de breedste zin stimuleren. Met Lekker Lokaal Leusden maken we dit concreet door een koppeling te maken tussen lokale producenten en de vele restaurants in de gemeente. Én alle inwoners laten ervaren wat voor heerlijks je kan eten, dat in de directe omgeving is geproduceerd. Op de eerste duurzame dinsdag van september trappen we af met dit mooie lokale evenement. Wat ons betreft niet eenmalig, maar een evenement dat jaarlijks op de agenda terugkomt.”

LOKAAL OP DE KAART Er bestaan tussen lokale producenten en restaurants al mooie samenwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn het ijs van IJshoeve Ruitenbeek of de producten van de Landwinkel De Kopermolen, waar al verschillende restaurants gebruik van maken. Een nieuwkomer is het bedrijf Milligreens, een bedrijf dat verticaal microgroentes laat groeien. En de Syrische kaas van Shahbaa, ook daar laten we alle restaurants graag mee kennismaken. Nieuwe samenwerkingen tussen producenten en horeca zijn al aan het ontstaan. Lekker Lokaal Leusden wil graag een keurmerk worden op de menukaarten van restaurants. Dat gasten bij restaurants het hele jaar door of seizoensgebonden kunnen kiezen voor producten en ingrediënten uit Leusden en omgeving.

Reserveren
Alle deelnemende restaurants zijn te vinden op www.lekkerlokaalleusden.nl. Hier kan iedereen eenvoudig een restaurant selecteren en een tafeltje boeken voor een Lekker Lokaal Leusden diner.

Elk restaurant maakt een heerlijk diner met lokale ingrediënten.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie