Afbeelding
Pixabay

Leusdenaren kijken kritisch naar hun zorgverzekeraar

12 november 2021 om 07:09 Zorg

LEUSDEN Overstappen van Zilveren Kruis naar VGZ, van CZ naar Menzis of juist naar een van de kleinere verzekeraars: vanaf deze vrijdag kunnen verzekerden weer wisselen van zorgverzekeraar. Vorig jaar stapte 6,5 procent van hen over, wat neerkomt op zo’n 1,1 miljoen Nederlanders. In Utrecht, Hardenberg en Den Haag gebeurde dat het vaakst, blijkt uit cijfers van zorgdatabureau Vektis, maar ook in Leusden wonen veel ‘kritische zorgconsumenten’, want zo’n 7,4 procent wisselde in ons dorp vorig jaar van zorgverzekeraar.

Tijdens het overstapseizoen 2019/2020 ging het zelfs om 9,5 procent van de Leusdenaren. Volgens Vektis maken jongere verzekerden vaker een overstap dan oudere generaties. In de relatief jonge gemeente Utrecht wisselden dan ook relatief de meeste mensen van maatschappij (zo’n tien procent). Ook andere grote gemeenten met veel jonge inwoners, zoals Nijmegen en Groningen, staan hoog op de lijst. Naast Utrecht telden Hardenberg en Den Haag in 2020 veel mensen die hun oude verzekeraar vaarwel zeiden en inruilden voor een andere.

Van de grootste gemeenten telden Haarlemmermeer, Tilburg en Rotterdam vorig jaar juist relatief weinig overstappers. Gekeken naar alle gemeenten, dan valt op dat inwoners van de Zeeuwse gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen hun zorgverzekeraar het vaakst trouw bleven. Ook in eerdere jaren telden deze Zeeuwse gemeenten vaak weinig overstappers.

OVERSTAPSEIZOEN De beweegredenen van overstappers zijn verschillend. Sommigen zijn ontevreden over hun huidige verzekeraar, maar anderen kiezen voor een verzekering die beter bij hun (financiële) situatie past. Het overstapseizoen loopt tot en met 31 december. Tot aan het nieuwe jaar is het nog mogelijk je huidige zorgverzekering stop te zetten of om het pakket te wijzigen. Vervolgens heb je tot 1 februari 2021 om een andere verzekeraar te vinden.

(Het overstapseizoen loopt van ergens begin november tot en met 31 december. Klik je op de kaart op een gemeente, dan vind je ook het overstappercentage over het seizoen 2018/2019 terug. De cijfers zijn gemeten in februari van het nieuwe jaar. In deze cijfers zijn alleen overstappers meegenomen die uit zichzelf van verzekeraar zijn gewisseld. Verzekerden die via een overgang van een collectief contract (bijvoorbeeld via hun werkgever) naar een andere zorgverzekeraar overstapten, tellen in deze cijfers niet mee.)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie