Ook in Leusden ontvangt bijna één op de tien jongeren enige vorm van jeugdzorg. Het kabinet wilde echter flink bezuinigen en de rekening bij gemeenten neerleggen.
Ook in Leusden ontvangt bijna één op de tien jongeren enige vorm van jeugdzorg. Het kabinet wilde echter flink bezuinigen en de rekening bij gemeenten neerleggen. Archief

Bijna één op tien Leusdense jongeren krijgt vorm van jeugdzorg

2 mei 2022 om 10:00 Zorg

LEUSDEN Eén op de tien jongeren krijgt een vorm van jeugdzorg. Vorig jaar ging het om 461.000 jongeren in het hele land, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 28 april. Er zijn wel grote regionale verschillen wat betreft het percentage jongeren dat een vorm van jeugdzorg ontvangt.

In Leusden krijgen 690 jongeren tot 23 jaar enige vorm van jeugdzorg en dat is 8,8 procent van deze doelgroep. Daarmee zit Leusden iets onder het landelijk gemiddelde van één op de tien jongeren die enige vorm van jeugdzorg ontvangt.

Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en omvat verschillende vormen van zorg. Het gaat daarbij om jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het grootste deel van de kinderen met jeugdzorg valt onder jeugdhulp. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen. 

BEZUINIGING GESCHRAPT Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken met 500 miljoen euro te bezuinigen op de jeugdzorg, maar dinsdag vertelden bronnen op het Binnenhof aan de politieke redactie van RTL Nieuws dat het kabinet naar andere middelen zoekt. 

Het was de bedoeling het geld weg te halen bij gemeenten die daartegen in opstand kwamen. Ook bij verschillende oppositiepartijen in Tweede en Eerste Kamer stuitte de maatregel op veel verzet. Het kabinet heeft afgesproken het geld nu zelf op te hoesten. Verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen wil onderzoeken of het mogelijk is een eigen bijdrage voor de jeugdzorg in te voeren. Hoe die er dan precies uit komt te zien is nog onduidelijk, meldt RTL Nieuws.


GROTE VERSCHILLEN De percentages jongeren met jeugdzorg verschillen sterk tussen gemeenten. In Vlieland, Staphorst, Westvoorne en Raalte kreeg in 2021 minder dan 6 procent van de jongeren jeugdzorg. In Tiel en Terneuzen was het aandeel jongeren met jeugdzorg groter dan 16 procent.
Er zijn diverse oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg, schrijft het CBS.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie