Een deel van het Hexagon Ensemble.
Een deel van het Hexagon Ensemble. Hexagon Ensemble

Elf musici op podium van Dorpskerk

29 september 2018 om 06:48 lokaal

LEUSDEN Het nieuwe seizoen 'Valleiconcerten', het negende lustrumseizoen, krijgt op 11 oktober een spectaculaire start met elf musici op het podium van de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-zuid. Dan speelt het Hexagon Ensemble, aangevuld met vijf gerenommeerde strijkers vier muziekstukken van vier 'wonderkinderen': Mozart natuurlijk, maar ook Max Bruch, Josef Rheinberger en Mili Balakirev.

Raymond Lesparre

Het Hexagon Ensemble (klarinet, hobo, hoorn, fagot, fluit en piano) werd in 1991 opgericht en heeft sindsdien op vele concertpodia in ons land en daarbuiten gespeeld. Blazers en piano vormen een uitdagende combinatie, maar hiervoor is veel muziek geschreven. Eén van de oprichters van het ensemble, de fluitist Wout van den Berg en tevens zakelijk en artistiek leider, heeft inmiddels een database opgebouwd met meer dan vierduizend werken voor blazers en piano. Het ensemble is voor trouwe bezoekers van de Valleiconcerten bekend, want het speelde al vier keer eerder in de Dorpskerk: voor het laatst in 2014, toen het, samen met het Serafino String Trio, ook het openingsconcert verzorgde.

WONDERKINDEREN Het concert heet 'Mozart en andere wonderkinderen', waarbij ook bekende en minder bekende werken van negentiende-eeuwse romantische componisten worden gespeeld. Dat Mozart een wonderkind was, weet iedereen. Drie jaar oud, kon hij al eenvoudige pianostukjes in een half uur uit zijn hoofd leren en daarna maatvast spelen. En hij schreef twee jaar later zijn eerste werk. Maar Balakirev dirigeerde op zijn veertiende het requiem van Mozart voor het eigen orkest van een rijke Russische grootgrondbezitter en schreef een jaar later een octet, terwijl Rheinberger op zijn zevende het orgel bespeelde van zijn parochiekerk in Vaduz (Liechtenstein) en een jaar later een driestemmige mis componeerde en Bruch was veertien toen zijn eerste symfonie in première ging.

APOTHEOSE Voor de pauze klinken het octet (opus 3) van Balakirev, een melodieus werk met een virtuoze pianopartij en het nonet (opus 139) van Rheinberger, dat tot de mooiste nonetten wordt gerekend. Na de pauze klinken twee delen uit 'Acht Stücke' (opus 83) van Bruch (Rumänische Melodie en Nachtgesang), die geïnspireerd zijn op lyrische stukken van Robert Schumann. De apotheose is het ruim een half uur durende pianoconcert nr. 24 in c klein (KV 491) in een arrangement van hoornist Christiaan Boers van het Hexagon ensemble. Het ensemble speelt voor dit concert samen met twee violisten, een altviolist, een cellist en een contrabassist. Het zijn strijkers die het ensemble goed kennen, drie van hen zijn levenspartners van leden van het ensemble.

STICHTING VALLEICONCERTEN Het concert is georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Vanaf 19.30 uur kunnen bezoekers naar binnen. Om het begin van het nieuwe seizoen te vieren, biedt het bestuur na afloop van het concert de bezoekers een drankje aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie