Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Schapen zwaargewond door aanval van hond

20 oktober 2018 om 08:32 lokaal

LEUSDEN Twee schapen raakten laatst zwaargewond door een aanval van een hond. Schapen uit de kudde van de familie Barten die de Liniedijk langs het Valleikanaal begrazen. Begin september werden ze aangevallen met als gevolg dat er zelfs één schaap niet meer te redden was.

Arnoud J Spaaij

Het boerenbedrijf van Jan Barten en Carine van Dop is al generaties lang gevestigd aan de Leusbroekerweg. Koeien van het ras Lakenvelders grazen rondom de Schoolsteegbosjes en de schapen van de familie lopen op de Liniedijk tussen de Langesteeg in Leusden en de Zegheweg in Woudenberg. Het terrein langs het kanaal wordt gehuurd van Staatbosbeheer en daarmee wordt op een natuurlijk manier onderhoud gepleegd aan het groen op de dijk. Het terrein is toegankelijk voor publiek maar natuurlijk wel onder voorwaarden.

AAN DE LIJN Honden mogen mee met wandelaars, maar omdat er ook andere dieren op het terrein zijn, dienen honden te worden aangelijnd. Dat staat duidelijk aangegeven op borden en op het terrein is het ook op verschillende manieren duidelijk zichtbaar dat er meerdere gebruikers zijn van het prachtige stuk natuur. Carine van Dop kan het dan ook niet begrijpen: ,,De schapen lopen er toch ook voor ieders plezier. Waarom kunnen mensen hun hond niet gewoon aan de lijn houden?"

ZWAAR TOEGETAKELD In september liepen de schapen tussen de Museumbunker en Theehuis Monchouette. Van Dop ontdekte bij de controle van de kudde dat er schapen ontsnapt waren. Twee schapen waren gewond. Zwaar toegetakeld. ,,Het was gelijk duidelijk dat het een aanval van een hond was. Een had een gebroken poot, er was een oor bijna afgebeten en het dier had bijtwonden op de kop. Het andere schaap had ook bijtwonden in de nek." De dieren moeten flink geleden hebben van de aanval. Er was geen gat in het hek, dus moeten de schapen zo erg opgejaagd zijn dat ze over het hek gevlucht zijn. De schapen zijn gevangen en teruggebracht naar de boerderij, want de gewonde schapen hadden onmiddellijk hulp nodig. Van Dop is verdrietig om zoveel dierenleed. Ze zegt: ,,Ja, we hebben geprobeerd met behandeling door de dierenarts, goede verzorging en medicijnen het dier te redden. En ondanks dat we schaap op stal hadden staan kwamen er complicaties. We moesten het toen laten inslapen."

DODE LAMMEREN Niemand heeft zich gemeld. Zelfs als de eigenaar van de hond de aanval niet heeft zien gebeuren, omdat de hond ontsnapt was, moet de hond bij terugkomst bijna zeker onder het bloed gezeten hebben. Maar de problemen zijn niet uniek zo vertelt Van Dop. Het gebeurt ook dat het hek kapot geknipt wordt of dat voerbakken in het water worden gegooid. Of omgegooid. ,,We hebben ook dode lammeren gehad omdat de schapen waren opgejaagd door honden. En als we mensen aanspreken op hun gedrag gaan ze nog tekeer ook."

VERSCHERPT TOEZICHT Staatsbosbeheer gaat het toezicht verscherpen en de borden aanpassen. Toch is nu ook al duidelijk dat de meeste eigenaren hun hond niet onder controle hebben. De hond aan de lijn houden is dus gewoon noodzakelijk. Van Dop kan haar teleurstelling niet verbloemen: ,,Is dat nou echt teveel gevraagd?"

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie