Paul van Es is een actief lid en doet enorm veel voor motorsportvereniging SALZ. ,,Het voelt als een familie. We delen dezelfde liefde en passie.
Paul van Es is een actief lid en doet enorm veel voor motorsportvereniging SALZ. ,,Het voelt als een familie. We delen dezelfde liefde en passie." Foto Rinus van Denderen

SALZ: allemaal dezelfde liefde en passie

20 januari 2019 om 07:14 Sport/sport

LEUSDEN Met twee zandbanen - een voor kids en een voor volwassenen - onderscheidt SALZ zich van veel motorsportverenigingen en timmert het hard aan de weg. Ruim tweehonderd liefhebbers van de motorsport zijn lid van de club die gevestigd is in Leusden: ,,En we groeien nog altijd in ons ledenaantal."

Jeroen van der Veer

Ronkende motoren, rondvliegend zand en gespannen gezichten. Het is iets wat een bezoeker op de zaterdagmiddag bij motorsportvereniging SALZ continu ziet. De crossbaan ligt aan de Kolonel H.L. van Roijenweg in Leusden en de club heeft leden vanuit heel Nederland. ,,We zijn één grote familie." Dat ze de warmte wil uitstralen van een familievereniging, zit hem al in de naam. SALZ staat voor Soest, Amersfoort, Leusden en Zeist, de gemeenten waaruit ooit de leden samen kwamen om één vereniging te vormen. Met z'n vieren hebben ze één vereniging en delen ze dezelfde passie: de motor(sport).

Momenteel geen ronkende geluiden van motoren op het terrein van SALZ. Ook hier geldt een winterstop, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Meerdere vrijwilligers zijn in het weekend bezig om de baan in goede staat te krijgen en ook is er een parcours gemaakt voor kinderen.

Het zijn ontwikkelingen waar Paul van Es maar wat trots op is. ,,Stilstand is achteruitgang hè", zegt het actieve lid lachend. Zelf is hij erg betrokken bij de vereniging en Van Es is helemaal verliefd op de sport. ,,Als je eenmaal het virus te pakken hebt, kom je er niet meer van af."

Al langere tijd is de 52-jarige besmet en daar is hij maar wat blij mee. ,,Bij ons terrein hebben omwonenden niet al te veel last van het geluid en daarom zijn wij hier gevestigd. Tussen het defensieterrein in en op de Leusderheide. Op de sport kleeft soms nog wel eens een negatieve stempel, omdat er illegaal gecrost wordt in de bossen. Dat vinden wij doodzonde en daarom proberen wij het goede voorbeeld te geven."

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN Daarom is de motorcrossbaan ook maar acht uurtjes per week geopend. De club zou wel meer uren willen, maar dat is door de (milieu)vergunningen niet mogelijk. ,,We mogen acht uur per week geluid maken", duidt Van Es. ,,Zaterdag is dan ook echt onze dag en soms vragen wij extra vergunningen aan voor de woensdag."

Door het seizoen heen zijn er meerdere wedstrijden bij SALZ en heeft de vereniging al diverse internationale toppers grootgebracht. ,,Een van die wedstrijden is een 2-uurscross, waarbij de inkomsten naar een goed doel gaan. Zoals ik eerder aangaf ,willen wij als vereniging een visitekaartje zijn voor de sport en daarom zijn we ook maatschappelijk betrokken. Wie niet deelt, kan zich ook niet vermenigvuldigen."

ZANDBAAN Om zichzelf nog meer in beeld te brengen, organiseert SALZ speciale 'instapmiddagen' voor de jeugd. Twee gediplomeerde trainers - Kevin Buitenhuis en Herman van Laar - geven dan trainingen aan potentiële leden. ,,Dit doen weinig verenigingen, omdat de verzekeringen rondom zulke activiteiten moeilijk te regelen zijn. Toch slagen wij daar wel in en het zijn dan ook drukbezochte dagen. De laatste keer hebben we toch zestig aanmeldingen gehad."

Inzetten op de jeugd is wat de vereniging graag doet en daarom is er ook een speciale baan voor jeugdleden gerealiseerd. ,,Wij hebben hier een zandbaan, waardoor je zacht valt. Natuurlijk proberen we dit te voorkomen, maar als je dan toch valt...dan liever zacht, toch?"

Ook het parcours van de volwassenen is van zand en dat zorgt ervoor dat rijders vanuit de wijde omtrek graag naar Leusden komen. ,,Het zorgt voor extra uitdaging en daarnaast ligt het er ook gewoon mooi bij. Ja, daar zijn we echt trots op."

DEZELFDE LIEFDE Momenteel telt de vereniging 245 leden, waarvan er twaalf uit Leusden komen, 32 uit Amersfoort, 27 uit Soest en negen uit Soesterberg. De overige komen uit heel het land, vertelt Van Es. ,,Het maakt ons niet uit waar ze vandaan komen. We hebben allemaal dezelfde liefde en dat is de motorsport."

Toch beseft de goedlachse inwoner van Zeist maar al te goed dat het lastig is om nieuwe mensen aan te trekken, die tot op dat moment nog weinig hadden met de sport. ,,Bij voetbal koop je voetbalschoenen, een trainingspakje en een voetbal. Hier heb je een motor nodig en een vervoersmiddel om die motor bij SALZ te krijgen. Dat is prijzig en daarom merk je vaak dat het een 'ons-kent-ons'-cultuurtje is. Je draagt echt het virus over en helpt elkaar bij de opstartfase. Heb je je eigen setje compleet; dan kan je jaren plezier hebben."

Financieel is de club gezond en ze kan putten uit een mooi vrijwilligersbestand. Een man of twintig is wekelijks bezig om de 1700 meter lange baan goed te onderhouden. De kantine is altijd spik en span. ,,We leggen de lat voor onszelf altijd hoog en dat moet ook, vinden wij. Onze vereniging is veilig, netjes en gezellig. Alleen dan kun je een visitekaartje zijn voor de sport."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie