Het bonte gezelschap levert ongetwijfeld weer een bonte avond op.
Het bonte gezelschap levert ongetwijfeld weer een bonte avond op. Arnoud J Spaaij

Meer Vage Kennissen erbij

31 januari 2019 om 14:55 lokaal

ACHTERVELD Revuegroep 'De Vage Kennissen' pakt weer uit dit voorjaar. Met enige regelmaat zet de amateurclub een uitvoering op de planken. En die blijkt iedere keer weer verrassend, vol humor en zeer vermakelijk.

Arnoud J Spaaij

Vrijwel alles in de productie doen de leden zelf, maar ze gaan desondanks geen enkele uitdaging uit de weg. Niet helemaal vreemd, want een aantal leden heeft al heel wat jaren ervaring met het podium. Schrijver, regisseur en speler André Steenbeek begon al in zijn jeugd, toen nog bij de KPJ, en liet met met name zijn fantasie en creativiteit keer op keer los op de scripts. Dan moet je een expressieve geest hebben. Hoe krijg je daarvoor de ideeën? ,,Ja, uhm ….", de vraag zet Steenbeek even voor het blok, ,,het is soms een zin of een situatie. Maar dan denk ik 'hoe maak ik daar een verhaal van' of meer eigenlijk een persiflage. Dat is lastig aan te geven. Er is geen recept voor. Het moment dat je een idee hebt, is een gevoel van dat is leuk of zou leuk kunnen zijn. Maar pas dan ga ik er over denken hoe ik het zo kan verpakken dat het niet te langdradig wordt. Dat kan door mensen op een ander been te zetten. Ik probeer te verrassen. Bijvoorbeeld met botsende karakters, met woordgrappen en ook in Monty Python-achtige sfeer." Steenbeek heeft geen recept dus, maar het gaat hem toch erg goed af. Opnieuw heeft hij een hele revue in elkaar weten te spijkeren, die inmiddels enthousiast door de tien spelers wekelijks, en de laatste weken zelfs meerdere keren, wordt gerepeteerd.

Bij 'De Vage Kennissen' zijn dit keer nieuwkomers en de groep kreeg daarmee ook weer een speler extra. Verrassend genoeg, maar wel heel overwogen twee jonge acteurs: Jonneke Scholtus en Esther Voorburg. Steenbeek noemt ze lachend 'onze Vage Kinderen', waarmee hij met veel genoegen de nieuwe generatie aankondigt. ,,Ja, het geeft aanpassingen in de rolverdeling. We hebben nog wat meer dames in de ploeg. Maar dan schrijf ik zo dat een rol zowel door een man als een vrouw gespeeld kan worden." Zo schreef Steenbeek al eens een Noorvrouw in een stuk in plaats van een Noorman of laat hij zoals nu zijn vrouw en dochter in een sketch moeder en dochter spelen. Dat geeft een grappige dubbele betekenis.

De verkoop van kaarten verloopt goed. De titel 'En dat zonder subsidie' geeft al een beetje aan dat de club daar al vertrouwen in had. Steenbeek: ,,Kom je met iets dat mensen leuk vinden dan is het helemaal niet nodig om je hand op te houden. Wij kunnen dit, zeker ook door de medewerking van vrijwilligers voor bijvoorbeeld geluid en licht, zelf doen." De revue trekt doorgaans een grote variëteit aan mensen. Er is een trouwe achterban, maar iedere keer worden nieuwe bezoekers verrast. Steenbeek: ,,We hadden altijd al wel veel jongeren. Maar nu met de nieuwe spelers kan dat natuurlijk nog wel wat aantrekken. Ach, onze kracht zit in de afwisseling. Het heet revue. Tegenwoordig noemt men het misschien eerder cabaret. Maar wij noemen het zo. Al dertig jaar."

'En dat zonder subsidie' wordt gepeeld op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari om 20.00 uur en zondag 17 februari om 14.00 uur in Ons Gebouw. Voorverkoop 10 euro bij Dogsport Holland, Jan van Arkelweg 3.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie