Kimberley Bon kreeg het bowl-DNA van haar ouders mee.
Kimberley Bon kreeg het bowl-DNA van haar ouders mee. Foto: Rinus van Denderen

Kimberley Bon heeft het 'bowl-DNA'

2 februari 2019 om 07:01 Sport/sport

LEUSDEN Een metamorfose heeft ervoor gezorgd dat ze bij Bowlingvereniging De Korf van de oudste naar de nieuwste baan zijn gegaan. Het is een ontwikkeling die wordt toegejuicht bij de leden en het moet de aantrekkingskracht bij potentiële bowl-liefhebbers vergroten om naar Leusden te komen.

Jeroen van der Veer

Bij een kinderfeestje enkele ballen op de bowlingbaan naar de pins werpen heeft hoogstwaarschijnlijk iedereen wel eens gedaan. Vaak worden kinderen vervolgens erg enthousiast en heel soms ontstaat er op die feestjes zelfs mogelijk de liefde voor de sport. Want sport, dat is het zeker zeggen ze bij bowlingvereniging De Korf uit Leusden.

Een van de meest fanatieke leden bij de vereniging is Kimberley Bon. Zij leerde de sport niet kennen via een kinderfeestje, maar kreeg het bowl-DNA van haar ouders mee. ,,En mijn vader en moeder kregen het weer van mijn oma. Zo zie je dat het vaker gebeurt. Je steekt elkaar aan."

ALTIJD SPANNEND De 27-jarige is inmiddels kind aan huis bij De Korf en kent de vereniging op haar duimpje. Ze beschrijft het als een hechte familie, waarbij het sociale aspect zeer belangrijk is. Toch wordt er ook in competitieverband fanatiek gespeeld. ,,Maandag, dinsdag en zaterdag zijn onze speeldagen en dan gaat het er hier fanatiek aan toe", aldus de sympathieke Bon. ,,De leden van onze vereniging zijn verdeeld in teams en spelen op die manier een competitie. Ook heb je wedstrijden van één tegen één."

Voor iedereen is er wat te doen bij De Korf. Ook al zit je net pas op bowlen, dan nog kan je deelnemen aan een competitie. ,,Je speelt dan misschien wel tegen iemand die de sport langer beoefend, maar door middel van handicap haal je dat voordeel weg. Op die manier is het altijd spannend en kan iedereen van elkaar winnen. Dat maakt het zo leuk."

LIEFDE Althans, iedereen van elkaar winnen? De 27-jarige Bon leerde haar man kennen op de bowlingbaan en bij onderlinge partijen moet zij het iedere keer afleggen. Het zorgt gelukkig niet voor ruzies thuis, maar haar partner kan er smakelijk om lachen. ,,Hij is misschien wel een van de betere van onze vereniging, dus gek is het niet. Daarnaast hebben we lang niet tegen elkaar gespeeld. We hebben nu samen een kindje van zes maanden, dus ik ben een tijdje niet actief op de baan geweest."

SPIKSPLINTERNIEUW Dat betekent echter niet dat er niets gebeurd in De Korf. De zo'n negentig leden zijn drie avonden per week flink in de weer op de gloednieuwe banen. ,,Deze zijn in de zomer aangelegd. Het nieuwste van het nieuwste. We merkten dat enkele leden liever elders gooiden, omdat ze daar nieuwere banen hadden. Om dat te voorkomen, is hier ook geïnvesteerd. Je merkt direct dat de scores omhoog gaan."

En zo ging het in een klap van een van de oudste banen naar spiksplinternieuw. Hiermee gaat Leusden zich onderscheiden van de rest, verwacht Bon, die bij de club ook de rol van secretaris vervult. ,,Dit zijn officieel goedgekeurde wedstrijdbanen en die heb je niet veel in de regio. De baan is niet alleen top, ook het mechanisme is uiterst professioneel. Hier gaan de pins niet naar boven met touwtjes, maar door een machine."

JEUGDLEDEN De vereniging lijkt zijn zaakjes goed op orde te hebben en wil bouwen aan een nog stabielere toekomst. Dat moet goed komen, verwacht Bon. ,,Landelijk zie je dat de het ledenaantal bij verenigingen sterk schommelt, maar wij blijven al tijden stabiel. Toch hopen wij de komende tijd meer jeugd van onder de 18 jaar aan te trekken. Dat blijft een lastige doelgroep, is gebleken."

Om hen enthousiast te maken, kunnen kinderen elke zaterdagochtend per kind twee keer een proefles meedraaien op de vereniging. ,,We willen als vereniging niet uitsterven", zegt Bon met een knipoog. ,,Daarom zijn nieuwe talenten altijd welkom. Dat is ook het mooie aan bowlingvereniging De Korf; alles en iedereen loopt hier door elkaar heen. Jong of oud? Iedereen is welkom en voelt zich hier direct thuis."

TECHNIEK Op de vraag of het een moeilijke sport is om te leren, kan Bon duidelijk zijn. ,,Je moet er natuurlijk wel aanleg voor hebben, maar in principe kan iedereen bowlen. Om beter te worden, kan je clinics en trainingen volgen. Het spelletje is op zich best simpel, alleen komt er het een en ander bij kijken. Hoe ga je om met de condities van de baan? Wanneer laat je de bal los, waar mik je op? Dat zijn allemaal dingen die je leert door het veel en vaak te spelen."

FANATIEKELINGEN Voor de echte fanatiekelingen zijn er ook door het hele land toernooien, waar leden van de vereniging zich voor kunnen inschrijven. Dit gebeurt regelmatig, maar toch vindt Bon de eigen competitie het leukst. ,,Ik loop hier al negentien jaar rond en dat zegt denk ik ook wel wat. Het is in Leusden gewoon super gezellig, iedereen kent elkaar en ook echt iedereen is welkom."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie