Afbeelding
Arnold Huisman

Open Monumentendag: 'Beleef Johan van Oldenbarnevelt'

3 september 2019 om 07:27 Historie

LEUSDEN Rondom kasteel Stoutenburg zijn zaterdag 14 september diverse activiteiten met als thema 'Beleef Johan van Oldenbarnevelt'. Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat Van Oldenbarnevelt terecht werd gesteld. Een wandeling maken met Abe de Verteller, op eigen gelegenheid een tocht van 21 kilometer fietsen of de theatervoorstelling over Johan van Oldenbarnevelt bezoeken zijn enkele mogelijkheden.

Stichting Utrechts Landschap en bloemenpluktuin en theehuis In de Vrolijke Mortier stellen een deel van hun terrein aan de Stoutenburgerlaan beschikbaar voor de activiteiten. Het programma is samengesteld door de Historische Kring Leusden in samenwerking met Theaterschool De Springplank, Abe de Verteller, vrijwilligers, en de gemeente Leusden. Om 11.00 uur geven burgemeester Gerolf Bouwmeester én Johan van Oldenbarnevelt persoonlijk het startsein voor Open Monumentendag in Leusden.

Theaterschool De Springplank geeft gedurende de dag drie voorstellingen over het leven van Johan van Oldenbarnevelt: om 12.10 uur, 13.35 uur en 15.20 uur. Locatie: In de Vrolijke Mortier, Stoutenburgerlaan 6. Eén voorstelling duurt circa een half uur. 

Abe de Verteller neemt bezoekers mee op een wandeling waarbij hij allerlei wetenswaardigheden over Johan van Oldenbarnevelt, in relatie tot landgoed Stoutenburg, vertelt. De wandelingen beginnen om 11.10 uur, 12.45 uur en 14.20 uur. De wandeling duurt ongeveer 50 minuten. 

Een speciaal ontwikkelde fietsroute met als thema Johan van Oldenbarnevelt is op Open Monumentendag gratis verkrijgbaar bij het koetshuis. De route staat die dag ook op de website www.leusden.nl De fietstocht voert langs voormalige bezittingen
van Johan van Oldenbarnevelt in de gemeenten Leusden en Amersfoort en is 21 kilometer lang.

De Historische Kring Leusden verzorgt in het koetshuis een tentoonstelling. In het koetshuis en in de Vrolijke Mortier zijn tegen betaling consumpties verkrijgbaar.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie