De kerk wil met de wadi een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving.
De kerk wil met de wadi een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving. Simone de Vette

Duurzame wadi voor kerk

9 maart 2020 om 07:40 Natuur en milieu

ACHTERVELD In Achterveld is in de kerktuin een wadi aangelegd. Misschien zegt u: een wadi, wat is dat? De naam verwijst naar een Arabisch woord voor 'droogstaand rivierdal' en is ook een acroniem voor Water Afvoer Drainage Infiltratie.

De gemeente Leusden wil bevorderen dat er minder water in het rioolsysteem terecht komt en ook dat schoon water niet door de zuiveringsinstallatie hoeft te gaan. Daarom is in overleg met de locatieraad van de St. Jozefkerk een plan gemaakt om de regenwaterafvoer van de omvangrijke dakpartij van deze monumentale kerk af te koppelen van het riool. En het gaat wel ergens over, want het dak is 1000 vierkante meter groot. Een flinke bui van 20 millimeter levert 20.000 liter water op.

Het regenwater wordt nu via een uitgebreid leidingenstelsel afgevoerd naar een nieuwe wadi in de kerktuin, een soort van grote vijver. Meestal blijft het daar. Alleen in extreme situaties wordt het via een overstort afgevoerd naar verderop gelegen sloten. Een kostbare operatie door het vele werk, maar in dit geval is dat werk geheel gedaan door vrijwilligers! De gemeente Leusden droeg bij door de kosten van de materialen te vergoeden. Een duidelijke win-win situatie!

De kerk wil met de wadi een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving. Dat uitgangspunt is verankerd in het gedachtegoed van de kerk: zorg voor de schepping, rentmeesterschap. Bij dit project is dat voor iedereen herkenbaar.

Ook bij andere onderwerpen is de kerk maatschappelijk betrokken. In mei van dit jaar wordt er herdacht en gevierd dat ons land 75 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetting. Ook in onze omgeving is daarbij strijd gevoerd, met de nodige slachtoffers. In Achterveld is er van 2 tot 10 mei weer een expositie in de kerk gewijd aan dit thema. In de kerktuin staan al heel lang een drietal bescheiden monumenten die herinneren aan de slachtoffers van het oorlogsgeweld: onder de huzaren in 1940, onder de Achtervelders gedurende de oorlogsjaren, en onder de Canadese bevrijders. Er wordt gewerkt aan een nieuw monument voor deze slachtoffers. Op dezelfde plaats in de kerktuin, maar dan met een veel mooiere omgeving. In samenwerking met de gemeente is in het kader van de herinrichting van het centrum tot een veel prominentere inrichting van de locatie besloten. De komende maanden zal dat gerealiseerd worden en op 2 mei vindt de officiële onthulling plaats, tegelijk met de opening van de expositie.

 

Neeltje Rietveld
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie