Boeren en burgers verenigen zich tegen windmolens rond Achterveld.
Boeren en burgers verenigen zich tegen windmolens rond Achterveld. Arnoud J Spaaij

Petitie tegen windmolens meer dan achthonderd keer ondertekend

24 juni 2020 om 12:30 Natuur en milieu

ACHTERVELD Terwijl gemeente Leusden zich geschaard heeft in het RES Amersfoort, hebben Achtervelders ook te maken met het MER Barneveld. Belangengroep Buitengebied Barneveld West biedt daarom woensdag een petitie aan tegen voorgenomen plannen om windmolens te plaatsen.

Arnoud J Spaaij

Zo’n achthonderddertig handtekeningen zijn er verzameld tegen de plannen die gemeente Barneveld heeft in het gebied ten westen van Barneveld. Achtervelders krijgen er mee te maken. De bebouwde kom van Achterveld ligt weliswaar in gemeente Leusden, maar in drie windrichtingen ligt Achterveld verder in gemeente Barneveld.

TOEZEGGING Al begin dit jaar vormde zich, gelijk na de eerste presentatie van de plannen van de MER (Milieu Effect Rapportage) een groep bewoners die tegen het windplan van Barneveld is. Door de coronamaatregelen leek het proces stil te liggen. Maar die indruk heeft Pascal Looij van Belangengroep Buitengebied Barneveld West helemaal niet. ,,Gemeente Barneveld maakt gebruik van de mogelijkheden die ze hebben. Daarmee wordt de ingeslagen koers in Structuurvisie Wind aangehouden. Ondanks alle tegengeluiden die er vanuit bewoners zijn”, zegt Looij. Looij vindt dan ook niet dat er interactie is tussen bewoners en gemeente Barneveld. Die betrokkenheid met de inwoners van Achterveld in het proces is wel toegezegd door wethouder Dorrestijn.

De petitie is maar liefst 828 keer ondertekend en maakt duidelijk dat windturbines hier absoluut niet welkom zijn.

De belangengroep van de bewoners staat erop dat de gemeente meer openheid van zaken geeft. Looij: ,,Het is echt de hoogste tijd dat dit in openbaarheid wordt besproken, zodat we niet in in tijdlijnen verzanden, met mogelijk een tweede coronagolf, waardoor dialogen weer minder mogelijk zijn. Er is dus alle reden om het nu te bespreken. Wij willen de komende vergadering van de Commissie Samenleving Barneveld gebruiken om ten over staan van B&W en ook de gemeenteraad duidelijk te maken dat de bewoners dit windplan niet willen.”

Woensdagavond vergadert de Commissie Samenleving Barneveld. Op de agenda staat mede de heroverweging energietransitie. Looij wil de ingezamelde handtekeningen dan aanbieden aan wethouder Dorrestijn. Hij laat weten in een bericht aan andere bewoners: ,,Dit zal gebeuren om 19.30 uur tijdens de commissievergadering Samenleving (live te volgen via internet op barneveld.nl). De petitie is maar liefst 828 keer! ondertekend en maakt daarmee duidelijk dat windturbines hier absoluut NIET welkom zijn.”

PUBLIEK NAAR KOEWEI Voor de vergadering is veel publieke belangstelling, maar gemeente Barneveld laat slechts tien mensen op de publieke tribune toe. Daarom is er op initiatief van bewoners nu de mogelijkheid om de vergadering live te volgen op de Koewei in Barneveld. Daar is plek voor zo’n honderd belangstellenden.

Inmiddels zijn er vanuit zowel bewoners als de politiek verschillende alternatieven voorgesteld aan gemeente Barneveld. Als onderdeel van het agendapunt Heroverweging energietransitie zal Ap Cloosterman een presentatie geven met zijn ideeën over de energietransitie.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie