Afbeelding
HJ de Jager
Ingezonden

‘Het is niet aan een bibliotheek om de maatschappelijke discussie te sturen’

19 oktober 2020 om 12:39 Opinie

‘Bibliotheek haalt boeken over Zwarte Piet uit collectie’ kopte een artikel in de Leusder Krant van 14 oktober 2020. ,,Boeken waarin racisme en discriminatie nadrukkelijk zichtbaar zijn, zijn daarom bij ons niet meer te vinden’’,  volgens Erno de Groot, directeur van Bibliotheek Eemland, in de Leusder Krant. De bibliotheek moet een breed publiek aanspreken.

Het is een bekend beeld. De discussie over Zwarte Piet laait rond deze tijd weer op. Instituties menen dat zij de mening van het brede publiek vertolken, maar kunnen vervolgens niet aantonen hoe breed dat publiek nu eigenlijk is. Een hoop kabaal van een groep mensen staat niet gelijk aan het brede publiek.

Blijkbaar staan, volgens De Groot, boeken met de kindervriend in de figuur van Zwarte Piet voor racisme en discriminatie. Als dit inderdaad waar zou zijn, heeft de bibliotheek haarzelf niet tientallen jaren aan verspreiding daarvan wettelijk schuldig gemaakt? Zal de bibliotheek dan niet juridisch vervolgd dienen te worden? Het tegengaan van racisme is bij wet geregeld. Gebruik je grote woorden, dan moet je ook de consequenties aanvaarden.

Verder zegt De Groot zo min mogelijk onderscheid te maken tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, maar met het verwijderen van dit sprookjesfiguur maakt hij juist wel een onderscheid.

Het is overigens bizar dat het racistische en discriminerende boek “mein kampf” in de collectie blijft, maar een sprookjesboek over een kindervriend het veld moet ruimen. Moeten we straks de grote, boze wolf in het sprookje van Roodkapje ook vervangen door een ijsbeer?

Het is niet aan een bibliotheek om de maatschappelijke discussie te sturen of daarin stelling te nemen. Als de bibliotheek eenzijdig en autonoom kan besluiten om boeken uit de collectie te halen vanwege een maatschappelijke discussie, dan zal ze ook zelfstandig haar financiële broek moeten ophouden. Zonder subsidie heeft de bibliotheek, als zelfstandige, de vrije hand in de keuze van haar collectie.

Henk-Jan de Jager.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie