Wilco Heuting van Landustrie laat aan wethouder Wim Vos zien hoe de meldingen/storingen op de drukriolering binnenkomen.
Wilco Heuting van Landustrie laat aan wethouder Wim Vos zien hoe de meldingen/storingen op de drukriolering binnenkomen. Gemeente Leusden

Driehonderd minigemalen in Leusden gerenoveerd

9 november 2020 om 12:45 Overig

LEUSDEN Afgelopen jaar zijn de driehonderd minigemalen in Leusden gerenoveerd. Afgelopen vrijdag heeft wethouder Wim Vos het nieuwe, verbeterde besturingssysteem van het drukrioleringssysteem in gebruik genomen. Voor de rioleringsbeheerders is het nu vanaf het beeldscherm zichtbaar of de drukriolering naar behoren werkt. Storingen kunnen volgens de gemeente in veel gevallen van achter de computer worden opgelost en zijn al in beeld voordat bewoners last ondervinden. 

Daarnaast is nu beter zichtbaar of pompen buitensporig veel draaiuren maken en op wat voor tijden. Zo worden ‘oneigenlijke’ lozingen opgelost, aldus de gemeente.

POMPEN De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater en daarmee de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel. In het buitengebied wordt het afvalwater met behulp van pompen onder druk naar de bebouwde kom verpompt. 

Drukriolering is herkenbaar aan de groene besturingskasten langs de weg. Bij het rioleringssysteem zoals in Leusden wordt gebruikt, duwt een pomp het afvalwater via een leiding een ondergrondse put in. Vanuit die leiding wordt uiteindelijk op het vrijvervalstelsel geloosd. 

MINIGEMAAL Het geheel van een pompput, een sturingskast en de benodigde pompen noemen heet een minigemaal. Leusden heeft ongeveer driehonderd van die minigemalen in beheer. Deze minigemalen vergen regelmatig onderhoud, maar waren aan een grondige renovatie toe. 

Voor de uitvoering van de klus viel de keuze op Landustrie. Voor de renovatie van de minigemalen werkte Landustrie nauw samen met de regionale sociale werkvoorziening de Amfors Groep. Hun metaalbedrijf stelde de nieuwe schakelkasten samen en maakte de bijbehorende buitenopstellingskasten. Landustrie leverde hiervoor drie verschillende types demokasten, die zijn voorzien van elektrotechnische apparatuur en een besturingssyteem. 

Daarnaast demonteerde de Amfors groep de oude kasten uit Leusden. Alle onderdelen zijn nauwkeurig beoordeeld en gescheiden. Slechte onderdelen zijn gerecycled en nog goede onderdelen hergebruikt in andere installaties. De opbrengst van het recyclen bedraagt 5.000 euro en is gedoneerd aan Kika, dat strijdt tegen kinderkanker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie