De pianisten Nicolas Callot en Lucas Blondeel: quatre-mains in de Dorpskerk.
De pianisten Nicolas Callot en Lucas Blondeel: quatre-mains in de Dorpskerk. Privé

Afsluiting van serie Valleiconcerten in Dorpskerk

9 april 2018 om 06:29 lokaal

LEUSDEN Het seizoen van de 'Valleiconcerten' in de sfeervolle Dorpskerk in Leusden-Zuid wordt op donderdag 12 april afgesloten met een bijzonder pianorecital van twee pianisten spelend op één vleugel. Het belooft een prachtige avond te worden met twee van de allermooiste 'quatre-mains' die ooit zijn gecomponeerd: de 'sonate in F groot' van Mozart en de 'Fantasie in F klein' van Schubert.

Raymond Lesparre

Muziekstukken voor vier handen op één piano, ofwel 'quatre-mains': Mozart die zes sonates voor vier handen componeerde, was de 'voortrekker'. Maar ná hem schreef geen andere grote componist er méér dan Schubert. Quatre-mains waren vooral in de negentiende eeuw populair, waar ze in de salons en in huiselijke kring werden gespeeld. Bijna álle grote componisten uit de romantiek schreven quatre-mains, zoals Beethoven en Mendelssohn en later ook 'moderne' componisten als Hindemith, Poulenc en Ravel.

Aan de vleugel spelen volgende week de Belgische pianisten Nicolas Callot (1979) en Lucas Blondeel (1981). Zij leerden elkaar als jonge tieners in de zomer van 1993 kennen tijdens een concerttournee door Bulgarije. Niet veel later gingen zij als duo optreden. Ze hebben beiden ook een loopbaan als solist met verschillende orkesten en als liedbegeleiders.

Mozart schreef zijn eerste quatre-mains toen hij negen jaar was. Enkele jaren later componeerde hij er twee kort na elkaar, om ze te spelen met zijn oudere zus Maria Anna (Nannerl), met wie hij in zijn jonge jaren in heel Europa optrad. We horen zijn mooiste, (KV 497) uit 1786.

Dan klinkt van Schubert het Rondo in A groot (D 951) dat hij vijf maanden vóór zijn dood in 1828 schreef, en de 'Deutscher Tanz mit zwei Trios' in G klein, die hij in 1818 voor zijn leerlingen schreef.

Na de pauze klinken eerst zeven deeltjes uit de 'Zwölf Klavierstücke für kleine und grosse Kinder' uit 1849 van Robert Schumann. Het zijn vrolijke stukken, waar het geluk van zijn gezin vanaf spat. Hij schreef ze om ze te spelen met zijn oudste dochter Maria, die toen acht jaar was. Het eerste deeltje, de 'Geburtstagmarsch', was een verrassing voor de dertigste verjaardag van zijn vrouw, de gevierde pianiste Clara Wieck.

De apotheose is zelfs één van de meest belangrijke pianowerken van Schubert. Hij schreef het stuk in zijn laatste levensjaar: de 'Fantasie in F klein' (D 940) en hij droeg het op aan gravin Karoline Esterházy de Galántha, een veertien jaar jongere leerlinge van hem, voor wie hij warme gevoelens koesterde. Het stuk kent geen moeilijke passages, maar ademt een ontroerende intimiteit. Het verhaal gaat dat Karoline hem ooit eens vroeg waarom hij niet één van zijn composities aan haar opdroeg, waarop hij zou hebben geantwoord: wat voor nut zou dat hebben? Alles wat ik componeer draag ik al aan u op....

VOORVERKOOP Het concert is georganiseerd door de Stichting Valleiconcerten en begint om 20.15 uur. Voorverkoop: kaarten@valleiconcerten.nl of 033 4945643. Na afloop biedt de stichting een drankje aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie