Seniorenspreekuur van start

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Vooral senioren houden psychische problemen zo lang mogelijk verborgen. Deze generatie ziet dat vaak als iets waar je je min of meer voor moet schamen. De drempel om hulp te vragen, is bij deze groep dan ook erg hoog”, vertelt Marijke Enthoven. ,,Toch is van het grootste belang ‘er snel bij’ te zijn. Van somberheidsklachten, angst en paniek, kun je, wanneer je in het beginstadium start met behandelen, vaak nog genezen zonder medicijnen. Hoe minder diep het dal is, des te sneller ben je er weer bovenop. Bij toenemende vergeetachtigheid, een mogelijke voorbode van dementie ligt dat natuurlijk anders. Er is geen zicht op verbetering én toch is het ook nu belangrijk om vroeg hulp zoeken. En dan gaat het om begeleiden en opvangen.

,,Het herkennen en erkennen van problemen’’ LEUSDEN - Depressiviteit, angst en paniek, extreme vergeetachtigheid, ze blijven vaak verborgen achter de voordeur. Toch is het enorm belangrijk dat ze herkend en erkend worden, omdat ze vaak de voorbode van erger leed zijn. Daarom hebben Welzijn Leusden en RIAGG Amersfoort & Omstreken in 2009 een speciaal seniorenspreekuur ingesteld. Marijke Enthoven en Peter van Alphen bezetten per toerbeurt de spreekuren.

door Anja Kroes

In het begin is de persoon die het betreft nog goed aanspreekbaar. Dus kun je allerlei belangrijke dingen voor de toekomst nog samen, op een gelijkwaardige basis, regelen. Een prettig gevoel voor beide partijen. Een ander voordeel is dat de hulpverlener al bekend is. Bij een ziekte als dementie, verandert vaak het karakter van de patiënt. Dementerenden worden vaak argwanend en accepteren nieuwe gezichten niet meer. Die problemen ondervang je bij een vroege start van behandeling en begeleiding.

De speciale spreekuren zijn bij drie verschillende huisartsenpraktijken, Korte Geer, De Beaufort en Leusden. “We starten altijd met een open inloopspreekuur. Daar kan iedereen terecht, de persoon met klachten én iemand die zich zorgen maakt over een oudere. Dat kan zoon of een dochter zijn maar ook gerust een andere naaste. Na een analyse van de problemen, verwijzen wij indien nodig door naar de huisarts.

Het tweede deel van het spreekuur is bedoeld voor mensen die via de huisarts al een afspraak hebben gemaakt.” Enthoven en Van Alphen zijn beide in dienst van het RIAGG Amersfoort, de behandelingen van zowel depressiviteit als dementie vinden in bijna alle gevallen bij de patiënten thuis plaats. ,,Niemand hoeft zijn veilige omgeving te verlaten en dat is eigenlijk alweer een extra stimulans om hulp te zoeken.”

Seniorenspreekuren hebben plaats op de volgende tijden:

uHuisartsenpraktijk Korte Geer

2e dinsdag van de maand

033 4948111

uHuisartsenpraktijk De Beaufort

2e woensdag van de maand

033 4941210

uHuisartsenpraktijk Leusden

2e donderdag van de maandag

033-4944600

Voor alle drie geldt: Inloopspreekuur 14.00-15.00

Verwijzing 15.00-17.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie