Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Vijf Koninklijke onderscheidingen in Leusden

26 april 2018 om 11:00 lokaal

LEUSDEN Traditiegetrouw worden op de dag voor Koningsdag in het hele land koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Ook in Leusden werden er vijf onderscheidingen uitgereikt. Voor de ontvangers van een lintje is het meestal een verrassing. In enkele gevallen werd gedacht dat het om een afspraak met een wethouder ging. De zeventigjarige Mieke Egtberts-Saalbrink kwam uit Achterveld omdat ze dacht een presentatie te gaan bijwonen over het Huis van Leusden.

Frits van Breda

Een tweede inwoner uit Achterveld, Ans Valkengoed-Wiggerts, kreeg tot haar grote verrassing al om 9 uur 's morgens burgemeester Gerolf Bouwmeester en zijn secretaresse, mevrouw van den Brom, op bezoek. Hij had de onderscheiding en een grote bos bloemen bij zich. De reden dat er een uitzondering werd gemaakt was minder plezierig. Mevrouw Valkengoed kon niet naar het gemeentehuis komen omdat ze naar de begrafenis van haar broer moest. Ze kreeg de onderscheiding omdat ze op tal van fronten actief is in de Achterveldse gemeenschap. Al 25 jaar is ze als vrijwilliger betrokken bij woonzorgcentrum Sint Joseph. Koffie schenken in de RK parochie Sint Jozef, schoon houden van het gebouw en zingen in
het koor staat elke week op het programma.

Dorpsgenoot Egtberts schenkt al sinds 1984 koffie in de kerk en verzorgt daar de bloemen en is de drijvende kracht achter de 'bloemengroet'. Voor al haar inspanningen voor de kerk kreeg ze in 1992 de Heilige Willibrord onderscheiding. De afgelopen 15 jaar is ze zo'n zeven uur per weel als vrijwilliger bij Abrona in Huis ter Heide. Ze organiseert daar onder meer bingoavonden en voorleesavonden voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Flip Mijzen is al vanaf de oprichting van het jongerencentrum de IJsbreker, momenteel Fort 33, voorzitter van het jongerencentrum. Hij heeft er, samen met vrijwilligers en beroepskrachten, voor gezorgd dat het centrum een rol van betekenis speelt in de Leusdense gemeenschap. Daarnaast is de heer Mijzen de laatste jaren initiatiefnemer en trekker van de opleidingen van de Trim-Toerclub Leusden (TTL). 

Dirk Jan Bleijerveld is al 40 jaar bestuurslid en trainer bij Scouting Manitoba. Als internationaal contactpersoon voor natuur- en milieuzaken bezocht hij diverse wereldwijde conferenties van Scouting. Verder is hij medeoprichter van Vallei Horstee, een vereniging van boeren en inwoners die samenwerken waar het natuur, milieu en landschap betreft.

RIDDER Alle vier genoemde inwoners van Leusden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Arend Jan Kranenburg werd benoemd tor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich op een bijzondere en onderscheidende wijze verdienstelijk gemaakt als voorzitter van het Landelijk Groepsbestuur van het CNV Publieke Zaak. Verder is hij als bestuurder betrokken bij verschillende maatschappelijke instellingen. ,,Allemaal functies die enorm veel tijd, energie, kennis en bijzondere vaardigheden vragen", zo vatte burgemeester Bouwmeester de activiteiten kort samen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie