'De cirkel noemen we ‘Knothenge’ met een knipoog naar Stonehenge waar op de langste dag van het jaar de zonnewende wordt gevierd.'
'De cirkel noemen we ‘Knothenge’ met een knipoog naar Stonehenge waar op de langste dag van het jaar de zonnewende wordt gevierd.' Agrarisch Natuur Collectief Utrecht Oost

Boeren planten ‘Knothenge’ op grond van Stichting de Boom

25 juni 2021 om 12:22 Natuur en milieu

LEUSDEN Op de langste dag van het jaar, bij het ondergaan van de zon, hebben de deelnemers van het project ‘Naar vijftig tinten groen in het kleinschalige cultuurlandschap’ in Leusden een cirkel van knotbomen aangeplant als klein monument voor het landschap. Ze deden dit om aandacht te vragen voor hun aanbevelingen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De cirkel kwam bij het melkveebedrijf van Nico Willigenburg en op grond van Stichting de Boom.

Nederlandse boeren staan voor grote uitdagingen als het gaat om integratie van natuur, klimaat en voedselzekerheid. In Europa zal vanaf 2023 het nieuwe GLB meer het accent leggen op vergroening. Projectleider Arie Schoemaker: ,,In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben we met vijf agrarische natuurcollectieven een project uitgevoerd om te bepalen hoe agrariërs in een kleinschalig landschap zo goed mogelijk invulling kunnen geven aan deze vergroening.”

Op 22 juni overhandigden de collectieven Noordoost Twente, VALA Achterhoek, Veluwe, Utrecht Oost en Midden Brabant het rapport met de resultaten aan het ministerie van LNV. De boeren vroegen om in het nieuwe GLB meer aandacht te geven aan boeren in een kleinschalig landschap. Als afsluiting van de bijeenkomst plantten alle partijen samen een monument voor het kleinschalige landschap in de vorm van een cirkel knotwilgen. 

Binnen het melkveebedrijf van Nico Willigenburg en op grond van Stichting de Boom in Leusden werd een locatie gevonden: ,,De cirkel noemen we ‘Knothenge’ met een knipoog naar Stonehenge waar op de langste dag van het jaar de zonnewende wordt gevierd”, aldus Hans Veurink (regiocoördinator Veluwe en Utrecht Oost). ,,We zien het als een mooi symbool om vanuit beleid en praktijk samen te werken aan vergroening in de landbouw en behoud van ons fraaie landschap.”

Vijf agrarische natuurcollectieven bekeken hoe agrariërs in een kleinschalig landschap invulling kunnen geven aan vergroening van de landbouw.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie