Afbeelding
Reizen

Checklist voor een reis naar Noord-Amerika

28 juni 2021 om 13:36 Partnercontent

Als je naar Noord-Amerika reist voor een vakantie of zakenreis zijn enkele voorbereidingen nodig. In dit artikel beschrijven we waar je in ieder geval op moet letten.

Digitale reistoestemming aanvragen

Om Canada binnen te komen moet je een paspoort hebben dat na je vertrek uit Canada nog minstens een dag geldig is. Controleer daarom eerst of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Je hebt bovendien een eTA of een visum nodig om Canada binnen te mogen reizen. De meeste reizigers kunnen gewoon met een eTA naar Canada reizen en hoeven geen visum aan te vragen. Als je een paspoort hebt dat is uitgegeven door een van de landen die van de visumplicht vrijgesteld zijn kun je een eTA Canada aanvragen. De meeste Europese landen, waaronder Nederland en België, zijn vrijgesteld van de visumplicht. Het eTA blijft vijf jaar geldig.

Houd er rekening mee dat je met een eTA maximaal zes maanden aaneengesloten in Canada mag blijven en niet bij een Canadese werkgever in dienst mag treden. Ben je van plan om langer dan zes maanden te blijven of in Canada te gaan werken, dan heb je een visum of een Work Permit nodig.

Voor een reis naar de Verenigde Staten zijn vergelijkbare regels van toepassing. De meeste Europese reizigers kunnen een ESTA aanvragen. Wel is het ESTA voor Amerika slechts twee jaar geldig en is de maximale verblijfsduur 90 dagen. Als je zowel naar de Verenigde Staten als naar Canada reist, tellen beide bezoeken mee in de maximale geldigheidsduur. Dit geldt ook voor een verblijf in Mexico of op de Caribische eilanden.

Betalen in Noord-Amerika

In Canada wordt de Canadese dollar gebruikt en in de Verenigde Staten de Amerikaanse dollar. Het is niet nodig om voor vertrek geld te wisselen. Wisselkantoren hanteren vaak ongunstige wisselkoersen en je zult een commissie moeten betalen. Het is meestal het gemakkelijkst om bij aankomst bij een geldautomaat dollars te pinnen. Meestal kan dit op de luchthaven. Het kan handig zijn om naast je bankpas een creditcard mee te nemen, want in Noord-Amerika wordt veel met creditcard betaald. Het kan echter duurder zijn om met een creditcard te betalen dan met een normale bankpas, omdat creditcardmaatschappijen vaak hoge transactiekosten in rekening brengen. 

Let op: de meeste Nederlandse banken hebben het gebruik van bankpassen buiten Europa om veiligheidsredenen geblokkeerd. Controleer daarom voor vertrek of u met uw bankpas in Canada en de VS geld kunt pinnen of dat u deze optie eerst bij uw bank moet activeren.

Documenten die je mee moet nemen op reis 

Neem in ieder geval de volgende documenten mee op reis: je paspoort, vliegtickets, documenten van je reisverzekering, je bankpas en eventueel creditcard en een internationaal rijbewijs als je van plan bent een auto te huren. Het is tevens aan te raden een kopie van je paspoort mee te nemen, voor het geval je je paspoort verliest of je paspoort gestolen wordt.

De bevestiging van de goedkeuring van je ESTA of eTA hoeft niet meegenomen te worden op reis. Deze worden namelijk automatisch elektronisch aan je paspoort gekoppeld. Dat werkt als volgt: de reistoestemming wordt digitaal opgeslagen in de databank van de Canadese of Amerikaanse immigratiedienst. Luchtvaartmaatschappijen hebben toegang tot deze databank en kunnen aan de hand van je paspoortnummer zien dat je een geldige reistoestemming ontvangen hebt. De bevestiging van toekenning hoeft dus niet uitgeprint te worden. Je hoeft op het vliegveld alleen je paspoort te laten scannen. Omdat het eTA en het ESTA gekoppeld worden aan je paspoortgegevens is het van essentieel belang dat alle paspoortgegevens correct in het aanvraagformulier worden ingevuld. Als je een typefout hebt gemaakt in de paspoortgegevens of als je onjuiste gegevens hebt ingevuld, ziet de luchtvaartmaatschappij niet dat je een geldige reistoestemming hebt en mag je niet inchecken voor de vlucht. In dit geval moet je opnieuw een eTA of ESTA aanvragen. We raden daarom aan het aanvraagformulier nauwkeurig in te vullen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie