Leusdenaren bleken verknocht aan het ydillische beeld van grazende koeien in de Schoolsteegbosjes.
Leusdenaren bleken verknocht aan het ydillische beeld van grazende koeien in de Schoolsteegbosjes. Nico Schuitemaker
algemene beschouwingen

CDA en CU-SGP willen koeien of schapen terug in Schoolsteegbosjes

13 juli 2021 om 15:16 Politiek

LEUSDEN Op aandringen van het CDA en de fractie van ChristenUnie-SGP gaat het college onderzoeken of het begrazen van gemeentelijke weidegrond aan de rand van de Schoolsteegbosjes een optie is. 

door Daan Bleuel

Tot voor kort werd het stuk land gepacht door een lokale veehouder die er een groep Lakenvelder koeien liet grazen. Door gebrek aan stalruimte moest agrariër Jan Barten echter besluiten afstand te doen van zijn dieren

MEEBETALEN Omwonenden lieten echter blijken het te betreuren dat de grazende koeien uit het straatbeeld verdwenen. De gemeente kondigde eerder al aan te onderzoeken hoe het nu verder moet met het onderhoud van het grasland. Daarbij werd als optie genoemd dat omwonenden gaan meebetalen aan het terugbrengen van grazend vee in het gebied.

CDA en ChristenUnie-SGP gooiden het vorige week, tijdens de algemene beschouwingen, over een andere boeg. De partijen riepen het college in een motie op 7.000,= euro vrij te maken om te onderzoeken of begrazing door middel van koeien of schapen mogelijk is en zo ja, onder welke voorwaarden.

NIET HET HELE SEIZOEN In de ogen van beide partijen betekent het niet dat er het hele groeiseizoen dieren grazen. Het beheer vindt in de ogen van de indieners van de motie in belangrijke mate plaats door te maaien en het maaisel af te voeren. Vee, zoals schapen, zouden per seizoen één keer moeten worden ingezet om het perceel af te grazen.

Met name het beschikbaar stellen van het geldbedrag was voor andere partijen reden om terughoudend op het voorstel te reageren. Pas toen keiharde euro’s uit de tekst van de motie verdwenen en de strekking van de motie werd teruggebracht tot een oproep aan het college om de mogelijkheid van grazend vee te onderzoeken, ging de meerderheid van de raad om.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie