Dé politieauto uit 1990, een Porsche 911.
Dé politieauto uit 1990, een Porsche 911. Arnoud J Spaaij

Puzzelen in een Porsche

6 juni 2018 om 11:36 lokaal

ACHTERVELD Op bedrijventerrein De Fliert zijn meerdere gespecialiseerde autobedrijven gevestigd. De duurste auto's en vooral ook de meest exclusieve modellen en uitvoeringen zijn er dan ook regelmatig te bewonderen. De eigenaren komen graag bijeen om elkaars heilige koeien te bewonderen.

Arnoud J Spaaij

Daarom hield Eric Wolbert afgelopen zondag een puzzelrit voor Porscheliefhebbers. Daarvoor kwamen uit het hele land autofanaten bijeen. ,,Natuurlijk zorgen we ervoor dat iedereen ook de gelegenheid heeft om uitgebreid bij te praten. Vooral na afloop. Dan bieden we een drankje en een hapje aan."

Een goede honderd puzzelaars stonden aan de start van de rally afgelopen zondag. Het doet voorkomen alsof het allemaal om snelheid gaat, maar dat is nou net niet de bedoeling. Langs de uitgezette route moeten nogal wat markeringen worden opgemerkt en een te hoge snelheid helpt niet bij het verzamelen daarvan.

NAAR SCHOOL Er zijn velen die meedoen met hun derde auto. Want vrijwel niemand rijdt een Porsche in het dagelijks leven. Toch? ,,Nou, als het even kan brengt Eric de kinderen in een Porsche naar school hoor", vertelt Eric's vrouw Marzenki. Er zijn dus wel uitzonderingen.

GEEN AIRCO Wolbert heeft dan ook van zijn hobby zijn werk gemaakt en leeft op als het om de speciale uitvoeringen gaat. De rode Porsche Speedster die precies op de hoek voor het pand van de buren staat, is er ogenschijnlijk willekeurig geparkeerd maar 'toevallig' past de achtergond van de rode kozijnen en de donkere ruiten wel heel mooi.

,,De Speedster oogt fraai maar is vooral veel lichter", legt Wolbert uit. ,,De airco is er bijvoorbeeld uitgehaald en de voorruit is lager. In totaal is er wel 150 kilo gewicht bespaard." Dat moet terug komen in de prestaties natuurlijk.

ONTHEFFING Porscherijders hebben oog voor detail. Dat blijkt ook als de originele politie-Porsche wordt gestart. Die is in alles nog zoals heel wat Nederlanders die kennen van vroeger. De bekende cabriolet waarin de verkeerspolitie van 1962 tot 1996 verkeerscontroles uitvoerde. Deze heeft zelfs nog de originele blauwe zwaailamp. ,,Daar heb je wel een ontheffing voor nodig om mee te mogen rijden", voegt Wolbert toe. ,,En aanzetten is natuurlijk helemaal niet toegestaan."

FILM ,,Zo'n 80 procent van de ooit geproduceerde Porsches rijdt nog. Een goede investering dus", zegt Luuk Enting. Enting, bekend als producent en maakte onder andere de film 'Wild', is één van de liefhebbers deze zondag. Hij rijdt de puzzelrit niet in zijn Porsche, maar is paraat om de hele stoet ergens langs de route vast te leggen op een manier zoals alleen Enting dat kan.

Met een drone moeten tijdens de puzzelrit de mooiste beelden worden gemaakt van al deze auto's. Want wat is er nou mooier dan een glimmende sportauto, gefilmd vanuit de lucht, die rustig ronkend over de Veluwe glijdt? Nou, nog een. En nog een. En nog een.

De film is binnenkort te zien op www.wolbert.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie