Sylvia Roording en Gerard Buising zijn dolblij met haar hernieuwde mobiliteit.
Sylvia Roording en Gerard Buising zijn dolblij met haar hernieuwde mobiliteit. Arnoud J Spaaij

Sylvia blij met nieuwe mobiliteit

28 juni 2018 om 14:29 lokaal

ACHTERVELD In april werd haar aanhanger met daarin haar rolstoelbank van de oprit gestolen. Daarmee was de ernstig zieke Sylvia Roording in een klap volledig aan huis gekluisterd. Dankzij een crowdfunding en een anonieme gift is er nu weer een heel nieuwe rolstoelbank en een nieuwe aanhangwagen voor achter de auto.

Arnoud J Spaaij

Sylvia Roording lijdt al twintig jaar aan chronische pijn als gevolg van fibromyalgie, een overdruksyndroom op haar zenuwen. Zitten, lopen of andere normale dingen zijn een enorme belasting voor Roording. Langer dan een paar minuten staan put haar uit. Om toch mobiel te kunnen zijn had Roording een speciaal voor haar bedacht karretje waar ze met steun van kussens half overeind in kon zitten.

Maar dieven maakten in maart een einde aan haar mobiliteit door de aanhanger waarin haar rolstoelbank vervoerd werd, en die naast haar huis geparkeerd stond, te stelen. Met daarin de rolstoelbank. Roordings wereld stortte in. Slechts enkele weken ervoor verloor ze haar hond en haar vader overleed een maand eerder. Een verzekering was er niet en reserves voor een nieuwe kar en aanhangwagen waren niet beschikbaar.

ACTIE De doorgaans zo goed gemutste Roording zag het niet meer zitten: ,,Een andere rolstoelbank is niet makkelijk. Deze was ooit door een vriend speciaal voor mij ontworpen. Een rolstoel die ik al had voldeed niet. Maar met deze zelfgemaakte kar kon ik goed overal komen", legt Roording uit. Ze startte desondanks, en met veel steun van haar vriend Marco Winter, een actie via social media. Dat leverde veel reacties op en ook giften.

ANONIEM Maar het werd al snel duidelijk dat het lang zou gaan duren voor het benodigde geld er zou zijn. ,,We werden totaal verrast toen we opeens het volledige bedrag op onze rekening zagen staan. Ongelooflijk." Na de publiciteit had een anonieme gever het complete bedrag voor een nieuwe aanhanger en de vervaardiging van een nieuwe rolstoelbank beschikbaar gesteld. Roording en Winter leefden op van blijdschap.

GEEN TEKENING De nieuwe aanhangwagen kon al snel worden gekocht. ,,Met drie sloten", roept Roording, ,,die nemen ze nu niet meer mee." Maar de vervaardiging van de kar duurde nog een poosje. ,,Het is dan ook geen gewoon karretje. De schuinte van de leuning, de lengte en de vering van de banden, daar is allemaal over nagedacht", zegt Roording.

De bevriende kunstenaar en restaurateur Gerard Buising had intussen al actie ondernomen voor een nieuwe kar en heeft van de situatie gebruik gemaakt om de kar te verbeteren. Buising moest aan de hand van foto's en een matras die Roording nog had het ontwerp nabouwen. Tekeningen van het speciale ontwerp waren er niet. ,,Het laswerk van het frame is door een constructiebedrijf uitgevoerd", vertelt Buising, ,,en we hebben de vering nu aangepast waardoor de kar comfortabeler is."

De uit Friesland afkomstige Buising kwam speciaal naar Achterveld om de nieuwe rolstoelbank aan Sylvia te overhandigen. Symbolisch dan, want een dag ervoor had Winter de kar al opgehaald met de nieuwe aanhanger.

WEER VROLIJK Roording was bij de overhandiging de koning te rijk. Zichtbaar opgelucht en opgewekt nu ze weer erop uit kan. Naar de tandarts en de kapper. ,,Maar ik kan ook weer een keertje winkelen, want ik kan met deze kar iedere deur door", zegt ze vrolijk.

De nieuwe energie die Roording van het prachtige geschenk krijgt, gebruikt ze om zich door de ellende van haar ziekte heen te slaan. Maar ook voert ze weer vrijwel continu actie voor meer bekendheid over haar ziekte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie