Zingen is onverbrekelijk verbonden met de kerstsfeer. En daarom nodigen de zangeressen van Wishful Singing het publiek uit om een aantal bekende carols mee te zingen.
Zingen is onverbrekelijk verbonden met de kerstsfeer. En daarom nodigen de zangeressen van Wishful Singing het publiek uit om een aantal bekende carols mee te zingen. Anne-Claire de Breij

Engelse kerst bij Valleiconcerten met ‘Comfort and Joy’

4 december 2022 om 13:37 Muziek

LEUSDEN Voor het eerst sinds vele jaren brengt Valleiconcerten op donderdag 8 december een echt kerstconcert. Wie de sfeer van blijde verwachting en van de jubel van Kerstmis wil proeven, kan z’n hart ophalen met een prachtig programma ‘Comfort and Joy’ samengesteld door het bekende a-capella-ensemble Wishful Singing.

Hoe kun je de sfeer van Kerstmis beter oproepen dan met Engelse carols en traditionals. Wishful Singing, bekend vanwege zijn loepzuivere samenzang, brengt een kerstprogramma met liederen van Engelse bodem. Er worden enkele werken van onbekende meesters uit de middeleeuwen ten gehore gebracht. Maar ook staan een aantal bekende carols op het programma zoals The First Nowell, In the Bleak Midwinter en Once in Royal David’s City. En wie kent niet het prachtige In Dulci Jubilo? Ook de bekende Engelse componist Benjamin Britten is vertegenwoordigd met een kerstlied.

Een aantal van deze carols zijn speciaal voor Wishful Singing bewerkt door arrangeurs als Wijnand van Klaveren, John Rutter en Philip Lawson die ook veel arrangeert voor het bekende Engelse ensemble The King’s Singers. Deze arrangementen leveren soms verrassende variaties op.

De zangeressen van Wishful Singing nodigen het publiek uit om een aantal bekende carols mee te zingen

MEEZINGEN Zingen is onverbrekelijk verbonden met de kerstsfeer. En daarom nodigen de zangeressen van Wishful Singing het publiek uit om een aantal bekende carols mee te zingen. Dat past helemaal bij de concertopvattingen van Wishful Singing: een avond genieten van muziek hoeft zich niet te beperken tot luisteren. Voor het samen zingen heeft het ensemble een handzaam klein harmonium meegenomen dat wordt bespeeld door een van de zangeressen, Marleen van Os. Daarmee wordt de Dorpskerk van Leusden Zuid omgetoverd in een knusse huiskamer waar samen rond de kerstboom wordt gezongen.

WISHFUL SINGING Het is niet voor het eerst dat de vijf zangeressen van Wishful Singing zich in Leusden laten horen. Vorig jaar werkten ze nog mee aan de succesvolle productie ‘Doek Op’, van Opera Leusden in het ECI theater. Enkele jaren geleden bracht Wishful Singing het programma ‘Hoge Noo(d)t’ in het familieconcert van Valleiconcerten. Ook is het ensemble bekend van de samenwerking met Herman Finkers, die onder andere resulteerde in een originele gregoriaanse mis, prachtig gezongen door de vrouwen van Wishful Singing en in een bijdrage aan de film-kaskraker ‘De beentjes van Sint Hildegard’. 

Samen met de journalist Fokke Obbema maakte het ensemble onlangs de voorstelling De zin van het Leven: filosofisch muziektheater met a-capellazang, gebaseerd op de bekende interviewreeks van Obbema in de Volkskrant. Enkele weken geleden waren ze met een stukje van deze voorstelling nog op de televisie te zien en te horen in het programma Podium Klassiek. Duidelijk is dat Wishful Singing het niet houdt bij zingen alleen maar zeer gevarieerde programma’s brengt. De Leusdense Marjolein Stots maakt deel uit van Wishful Singing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie