Afbeelding
Foto door form PxHere

25% van borstkankerpatiënten is jonger dan 50

19 oktober 2020 om 07:18 Partnercontent

Komt borstkanker het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar, is een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt jonger dan 50 jaar. En wist je dat alleen vrouwen maar ook mannen borstkanker kunnen krijgen? 

De statistieken liegen er niet om, maar liefst 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt te maken met borstkanker en jaarlijks overlijden er meer dan 3000 mensen aan borstkanker. Op tijd zijn met de diagnose betekent een grotere kans op genezing. En om op tijd te zijn is zelfonderzoek belangrijk. 

Oktober Pink Ribbon

Elk jaar wordt in oktober extra aandacht gevraagd in de strijd met borstkanker. Nog steeds is het sterftecijfer veel te hoog en maakt deze ziekte vele slachtoffers. Weten wat jij kunt doen om je borsten zo goed mogelijk in vorm te houden en om op tijd te merken als er iets mis is, is dus essentieel. En daarmee begin je liefst zo jong mogelijk. 

Zorg goed voor je borsten

Wist je dat het merendeel van de vrouwen een verkeerde bh maat draagt. Een verkeerde maat betekent dat je bh te strak zit en dus op één of meerdere plaatsen knelt of te los zit waardoor je borsten niet goed ondersteund worden. Zorg daarom als eerste altijd voor een goed passende bh. Ook als je kleinere borsten hebt. Borsten bevatten van zichzelf geen spieren waardoor ze bewegingen niet kunnen opvangen. Dit betekent dat er schade aan het weefsel kan ontstaan. Een goed zittende bh is dus niet alleen bij je gewone activiteiten maar zeker als je gaat sporten. Wees lief voor je borsten en zorg dat je tijdens het sporten altijd een speciale sport bh draagt die je borsten ondersteund. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse modellen te koop die er ook nog eens mooi uit zien, ook in de sport bh grote maten

Symptomen

Borstkanker ontdekken in een zo vroeg mogelijk stadium is een van de belangrijkste zaken. Dat kan door zelfonderzoek. Door je borsten regelmatig te onderzoeken, weet je wat wel of niet bij jouw borst hoort. Ontdek je een verandering, dan is een afspraak bij je huisarts maken altijd verstandig. 

Je borsten onderzoeken doe je door voelen en kijken. Ga voor een spiegel gaan staan met je armen naast je lichaam. Kijk dan goed naar je borsten en of je oneffenheden ziet die er niet horen. Breng daarna je armen omhoog en kijk nogmaals. Veel afwijkingen kun je namelijk wel zien, maar niet voelen. Met andere woorden; voelen alleen is niet betrouwbaar. Wanneer je jouw borsten bevoelt, kan het zijn dat het onder je huid wat bobbelig aanvoelt. Dit bobbelige is normaal en komt door het klierweefsel in de borst. Alleen door goed en regelmatig naar je borsten te kijken merk je een veranderingen in een vroeg stadium op.

Wat kun je voelen of zien? 

Iedereen weet van het bekende ‘knobbeltje’ herkent. Maar wist je dat dat knobbeltjes ook aan kan voelen als een stug of hard plekje, een langwerpige zwelling of een verdikt schijfje. En wist je dat er nog veel meer aanwijzingen zijn dat er iets niet goed is. Zoals bijvoorbeeld onregelmatige heden, als een  schilferige huid bij je tepel, vocht, korstjes of zweertjes op of rond je tepel of een ingetrokken of pijnlijke tepel. En ook een borst die rood, gezwollen of pijnlijk is, is een reden tot verder onderzoek. 

Gelukkig zijn veel afwijkingen of symptomen geen kanker. Toch is het goed altijd te laten checken. Alleen zo weet je of alles echt goed is.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie