Afbeelding
Foto: freepik

Vergeet niet hierop te letten bij een tuin verbouwen

6 juni 2023 om 11:51 Partnercontent

Een tuin verbouwen kan een spannende en leuke klus zijn, maar het is belangrijk om op een aantal belangrijke zaken te letten om ervoor te zorgen dat de verbouwing soepel verloopt en dat je uiteindelijk een prachtige tuin hebt. Eén van de belangrijke factoren om rekening mee te houden tijdens het verbouwen van je tuin is het voeden van de lokale vogelpopulatie.Vogels zijn niet alleen mooie en interessante dieren om naar te kijken, maar ze hebben ook een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het bestuiven van bloemen en zorgen voor natuurlijke ongediertebestrijding. Het is daarom essentieel om hen een veilige en voedzame omgeving te bieden.

Vogelhuisjes en vogelvoeders

Een gemakkelijke manier om vogels aan te trekken en te voeden is door vogelhuisjes en vogelvoeders in je tuin te plaatsen. Er zijn veel verschillende soorten vogelvoeders beschikbaar, variërend van zaaddispensers tot vetbollen en pindasnoeren. Het is belangrijk om te weten welke soorten vogels er in je buurt leven en wat voor soort voedsel ze het liefst eten, zodat je het beste vogelvoeder kunt kiezen. Zo wordt het eten geven van vogels nog leuker!

Naast vogelvoeder is het ook belangrijk om voldoende waterbronnen beschikbaar te hebben in je tuin, zoals een vogelbadje of een kleine vijver. Dit helpt de vogels om hun dorst te lessen en zichzelf schoon te houden.

Als je begint met het verbouwen van je tuin, overweeg dan om ruimte te maken voor vogelhuisjes en vogelvoeders. Zo creëer je niet alleen een mooie tuin, maar draag je ook bij aan het behoud van de lokale vogelpopulatie en het ecosysteem. Vergeet niet om periodiek de vogelvoeders schoon te maken en bij te vullen, om de vogels gezond en gelukkig te houden.

Houd niet alleen rekening met de looks

Bij het verbouwen van de tuin is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het esthetische aspect, maar ook met de natuurlijke elementen van de omgeving. Eén van deze elementen zijn vogels, die een belangrijke rol spelen in de ecologie van de tuin en de omgeving. Het is dan ook aan te raden om bij het verbouwen van de tuin rekening te houden met de vogels en ze te voorzien van voedsel. Er zijn verschillende manieren om vogels in de tuin te voorzien van voedsel. 

Eén van de eenvoudigste manieren is het ophangen van een vogelhuisje. Vogelhuisjes zijn er in verschillende maten en vormen, en bieden de vogels een veilige plek om te rusten en te nestelen. Naast een vogelhuisje kun je ook een voederhuisje of voedersilo ophangen. Hierin kun je verschillende soorten vogelvoer aanbieden, zoals zaden, noten en vruchten. Op deze manier trek je verschillende soorten vogels aan en draag je bij aan de biodiversiteit van de tuin.

Daarnaast kun je ook speciale planten aanplanten die vogels aantrekken

Denk hierbij aan bessenstruiken, zoals de vuurdoorn of de meidoorn, die in de herfst en winterbessen dragen. Ook kun je bloeiende planten aanplanten, zoals de klimop of de kamperfoelie, die nectar aanbieden aan bijen en vlinders, maar ook aan vogels die insecten eten.

Naast het voorzien van voedsel is het ook belangrijk om te zorgen voor schoon drinkwater. Zeker in de zomermaanden kan het droog zijn en kan water schaars zijn voor de vogels. Door een waterschaal
of vogelbad te plaatsen in de tuin, voorzie je de vogels van schoon drinkwater en kun je ook genieten van het spektakel van de vogels die komen badderen.

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat het voeren van vogels verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Voedselresten en vogelpoep kunnen namelijk voor overlast zorgen en kunnen ook ziektes overdragen. Het is dan ook belangrijk om de voederplekken regelmatig schoon te maken ente desinfecteren. Zo kunnen ook kinderen heerlijk buiten blijven spelen.

Talloze manieren om rekening te houden met vogels

Door het installeren van een vogelhuisje, voederhuisje of voedersilo, het aanplanten van speciale planten en het voorzien van schoon drinkwater, kun je bijdragen aan de biodiversiteit van de tuin en genieten van het spektakel van de vogels die komen eten en drinken. Vergeet echter niet de verantwoordelijkheid die hiermee gepaard gaat en houd de voederplekken schoon en hygiënisch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie