Afbeelding
Daan Bleuel

Gemeente schiet verlieslijdend zwembad andermaal te hulp

10 november 2021 om 12:31 Maatschappelijk

LEUSDEN De gemeente schiet de exploitant van zwembad Octopus -de SRO- andermaal te hulp om de coronacrisis te overleven. Het college komt met een kleine 280.000,= euro over de brug om de verliezen over het eerste halfjaar te compenseren. 

door Daan Bleuel

Ruim een jaar geleden maakte het college bekend een bedrag van 325.000,= euro uit te trekken om het verlies van het zwembad over 2020 weg te poetsen. Overigens zal de regeling de gemeente niet echt pijn doen. De algemene verwachting is dat de rijksoverheid Leusden in gelijke mate tegemoet zal komen, zodat de regeling de gemeente per saldo niets kost. Dat gebeurde met de compensatie over 2020 ook al. 

REGELING De rijksoverheid riep -mede voor zwembaden- een compensatieregeling geopend voor gemeenten, onder de voorwaarde dat de gemeente het exploitatietekort compenseert aan de exploitant. 

,,De gemeente en de exploitant van zwembad Octopus, SRO, hebben er de afgelopen periode alles aan gedaan om het zwembad open te houden’’, schrijft het college in het besluit over de kwestie. ,,Vanwege de coronamaatregelen was dit economisch niet rendabel, maar maatschappelijk wel zeer wenselijk.’’

BEREN OP DE WEG De gemeente ziet nog wel wat beren op de weg. Bijvoorbeeld in de situatie dat gemeenten meer geld vragen dan het Rijk beschikbaar stelt. ,,Bij overvraging van de compensatieregeling wordt het aangevraagde bedrag naar rato bijgesteld. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de gemeente niet volledig wordt gecompenseerd voor compensatie die aan de SRO is verleend’’, aldus het college.

Dat probleem is echter op voorhand onderkend. ,,Dat risico wordt ondervangen door hierover een voorbehoud op te nemen in de vrijstelling van de huur aan SRO.’’ De gemeente bedoelt daarmee dat SRO minder geld krijgt (of moet terugbetalen), als blijkt dat het rijk niet alles vergoedt. 

THEORETISCHE KANS Leusden houdt het er echter op dat dat vooral een theoretisch kans is. ,,Naar verwachting is er voldoende budget om alle aanvragen in zijn geheel toe te kennen.’’ Volgens de gemeente was er voor 2020 een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar en voor 2021 80 miljoen. ,,Voor 2020 was er voldoende budget om alle aanvragen geheel toe te kennen’’, schrijven B&W geruststellend. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie