Afbeelding
Janita Stassen
Gezichten van dementie

‘Kennis delen op een leuke manier’

27 december 2021 om 08:57 Maatschappelijk

LEUSDEN Saskia Danen is één van de zes regionale belangenbehartigers van Alzheimer Nederland en heeft Leusden en Woudenberg als ‘haar’ gemeenten in beeld. Naast vrijwilliger als belangenbehartiger heeft zij ook haar eigen bedrijf Dementie Academie, een online platform waar zij haar verworven kennis en ervaringen over dementie wil delen met anderen. Tevens is Danen aangesloten bij Zorgdragers waar gedreven professionals met hart voor de zorg elkaar versterken en verbinding zoeken.

Mariska Stehouwer

Danen begon als verpleegkundige op de geriatrie, de afdeling waar oudere patiënten liggen. Geboeid door de werking van hersenen werkte ze een aantal jaren in de psychiatrie, vervolgens de psychogeriatrie. Enkele jaren werkte ze bij de Lisidunahof waar zij verschillende functies vervulde. In die tijd werd zij ook vrijwilliger bij Alzheimer Nederland aangezien ze al een aardig netwerk had opgebouwd rondom dementie. 

Dit artikel maakt deel uit van de serie artikelen om ‘De vele gezichten van dementie’ in beeld te brengen met als doel om in Leusden meer kennis en begrip te creëren over dementie en de gevolgen hiervan. Wilt u ook uw verhaal vertellen samen met een partner of familielid met dementie dan kunt u zich voor meer informatie wenden tot Ellie Kuper, coördinator van het project. Via het mailadres kuperkat@casema.nl of op tel. 06-20550053 is zij bereikbaar.

Sinds twee jaar heeft ze Dementie Academie opgericht, een online platform voor zorgprofessionals, mantelzorgers en alle anderen die dementie willen begrijpen. ,,Ik ben ook gezondheidswetenschapper en vind onderzoek erg interessant maar hoe geef je dat door naar anderen? Ik wil graag kennis overdragen op een leuke manier.” Vanuit dat perspectief ontwikkelde Danen samen met Marieke Dooremalen de dementiepraatplaat tijdens corona om op een beeldende manier tips door te geven hoe je in coronatijd contact kan houden met een ander in een zorgcentrum of hoe je de dag in deelt als je mantelzorgert voor iemand met dementie. Samen ontwikkelden ze ook het Dementie Stellingen Spel waarbij familieleden, mantelzorgers maar ook zorgmedewerkers en studenten spelenderwijs meer te weten komen over dementie.

VRIJWILLIGERS ALTIJD NODIG Het hoofdkantoor van Alzheimer Nederland is gevestigd in Amersfoort. Daarnaast zijn er 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Leusden valt onder de afdeling Amersfoort en omstreken. De afdeling bestaat uit ruim vijftig vrijwilligers, met een bestuur, een team belangenbehartigers en een team voorlichters en vrijwilligers van 4 Alzheimer cafés zorgen zij ervoor dat er in Amersfoort en omstreken aandacht is voor dementie. Vanuit het hoofdkantoor wordt de landelijke DementieLijn bemand door speciaal opgeleide vrijwilligers en jaarlijks worden er vrijwilligers ingezet voor de collecte. ,,We zijn met zo’n enthousiast team dat je er energie van krijgt. Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bij Alzheimer Nederland krijg je goede ondersteuning om jouw rol goed uit te kunnen voeren.”

GEHEUGENTEST Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De vier meest voorkomende zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Op de website van Alzheimer Nederland is een geheugentest te doen als je je zorgen maakt over je geheugen of die van iemand anders. Deze test geeft gelijk uitslag over de mate van vergeetachtigheid waarna je ook nog tips kunt krijgen om je brein gezond te houden. Wil je een uitgebreide dementie test doen dan is een afspraak bij de huisarts nodig.

Meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl, www.dementie.nl, Amersfoort e.o. Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl) en www.dementieacademie.online.
De DementieLijn (voorheen AlzheimerTelefoon) is te bereiken op 0800-5088, dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie