Siebe Klein in aantocht met zijn teruggevonden ketting.
Siebe Klein in aantocht met zijn teruggevonden ketting. Arnoud J Spaaij

Bijna alle favorieten laten zich zien in Achterveld

23 juli 2019 om 12:03 Sport

ACHTERVELD Het peloton van de Tour de Junior ging maandag niet aan de wandel. Het was duidelijk dat de jeugd er zin in had en daarop werd er vrijwel in alle categorieën bijzonder goed gekoerst.

Arnoud J Spaaij

Het startschot werd gegeven door de Lotte van der Tweel. Ze is jeugdburgemeester van Leusden en was in haar element. Zelf is ze ook sportief en fiets ze regelmatig. Dat deed ze zelfs twee jaar bij wielrenvereniging Eemland, maar inmiddels een jaar wat meer in de luwte.
KEESMAN WINT In de categorie 5 en 6 tastten de renners elkaar eerst een beetje af. Daarna zakte de strijd toch wat in. De Engelsman Isaac Wytchard won alle tussensprints, maar zag de eindsprint tot zijn eigen frustratie naar Masja Keesman uit Velserbroek gaan. Vanzelfsprekend was Keesman in haar nopjes: "Ze gingen de sprint best wel vroeg aan maar toen viel het een beetje stil. Ja, en toen," ze laat even een stilte vallen om triomfantelijk aan te vullen, "kon ik er voorbij." Een uitstekende sprint dus van de Noord-Hollandse, die in het eerste half jaar van 2019 slechts een keer buiten de top tien viel in de uitslagen.
Viego Tijssen (Amstelveen), Martijn Mulder (Epe), Toinne Vriezen (Amersfoort) en Nienke Vinke (Amersfoort) wisten ruim 40 seconden weg te rijden op het peloton. Vinke maakte gebruik van het moment dat Koen Engberink haar aantikte om samen weg te springen. Engbrink werd slachtoffer van zijn eigen initiatief, maar Vinke vormde dus de kopgroep met de andere drie. Op het ereschavot kwam de Amersfoortse op de eerste plek van de categorie Nieuweling meisjes. Voor de microfoon van omroeper Nico de Vries vergat ze de hulp van Engbrink niet. "Dank je wel Koen," kwam er uit de grond van haar hart.
GEEN CADEAUTJES De Nieuwelingen, als vanouds een flink peloton van zo'n 50 renners, lieten eigenlijk de hele koers zien dat er geen cadeautjes worden gegeven. Dat maakte de strijd leuk om naar te kijken en belooft voor de rest van de week ook nog veel. In een prachtige eindsprint eisten Thijs van Leeuwen (Alphen aan de Rijn), Jelle Boonstra (Oudekerk aan de Amstel) en Finn Roumen (Stein) hun plek op het podium op. Daarmee werden op de eerste dag ook de tussen-klassementen bepaald. Dat zal de komende week nog wel veranderen. De toon is gezet en vrijwel alle favorieten hebben zich al wel even laten zien maandagavond. Tijdens de tijdritten worden er ongetwijfeld verschillen gemaakt. De specialisten krijgen hiervoor nog hun kansen.
KETTING VERLOREN Een uitstekende start van het jeugdwielerspektakel. Zonder bijzondere valpartijen. Alleen Siebe Klein wist een uniek en ook wat ludiek moment te claimen. Hij verloor zijn ketting. "Dat was een bijzondere wedstrijd. Ik was in een keer de ketting kwijt. Hij begon te trillen en te schieten en in één keer lag die op de weg."
Klein stond er vervolgens wat beteuterd bij en ging al lopend terug het parkoers op om zijn ketting weer op te halen. Klein kreeg kreeg een fiets te leen, zodat hij de koers in Achterveld kon voortzetten en toch nog in het klassement werd genoteerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie