Leusdense schakers hebben zicht op het kampioenschap.

28 maart 2018 om 20:32 Sport/sport Deel je nieuws

Dinsdag 27 maart stond de topper Oud Zuylen Utrecht 4 tegen Leusden 1 op het programma. Inzet was de 1ste plaats in de 2de klasse A. Leusden had evenveel matchpunten, maar een wedstrijd meer gespeeld. Er moest dus gewonnen worden. Na een 3-0 achterstand, wisten de Leusdenaren alsnog met 4 ½ - 3 ½ te winnen.

 

Op rij verloren Elzo van Kampen, Bert Uneken en Berry Beijer. Elzo stond 2 pionnen voor, maar overzag een mataanval. Bert stond ook beter, maar misrekende zich en verloor materiaal en de partij. Ook Berry had solide het initiatief, maar verzuimde op het juiste moment dor te drukken, waarna heel langzaam de wedstrijd kantelde en hij zijn favoriete eindspel verloor. Donkere wolken pakten zich samen voor Leusden. De titel leek buiten bereik te komen. Maar net als bij andere sporten kan een wedstrijd volledig kantelen.

 

Peter Weijgertze won, waar hij toch een lastige avond had gehad. Gert-Jan Fröberg vroeg of remise eventueel acceptabel was, maar zijn tegenstander maakte een foutje en dat werd door hem genadeloos afgestraft. Ronald Staal speelde ook solide. Toen zijn tegenstander de torens niet meer goed liet samenwerken sloeg hij toe en won de ene na de andere pion en de partij. En nog geen minuut later won ook Dick Willigenburg. Hij stond een paard tegen 2 pionnen voor en speelde dat keurig uit. Hij moest wel zorgen dat hij uiteindelijk zelf een pion overhield. Dat lukte.

 

De spanning steeg. Paul Lindhout zat tegenover een invaller, maar dat was wel de op papier sterkste speler van Oud Zuylen Utrecht. De opdracht was minimaal remise halen. Hij maakte het zichzelf onnodig moeilijk en dat zorgde voor de nodige spanning bij de toekijkende medespelers. Toch slaagde hij er in de remise over de streep te trekken.

 

Oud Zuylen Utrecht 4 heeft nog een inhaalwedstrijd. Ze moeten die met minimaal 6-2 winnen om Leusden weer voorbij te gaan. En dan komt de allesbeslissende laatste ronde. Oud Zuylen Utrecht speelt de laatste wedstrijd op 22 mei, Leusden op 24 mei. De Leusdenaren weten dan wat hun te doen staat.

 

Individuele uitslagen (tussen haakjes de rating)

 

Oud Zuylen Utrecht 4 - Leusden 1     3 ½ - 4 ½  

 

H. de Lange (1740)     - B. Beijer (1853)                1 - 0

J. Ackerman (1731)     - G.J. Fröberg (1823)         0 - 1  

F. Tempelman (1733)  - B. Uneken (1774)             1 - 0  

L. Keijzer (1678)           - R. Staal (1759)                 0 - 1  

J.W. Lubbers (1633)    - P. Weijgertze (1713)        0 - 1

T. Mackaaij (1832)       - P. Lindhout (1686)           ½ - ½  

B. de Vries (1366)        - D. Willigenburg (1646)    0 - 1  

M. Schonewille (1512)         - E. van Kampen (1641)       1 - 0

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie