De Tour de Junior in 2019.
De Tour de Junior in 2019. Arnoud J Spaaij

Tour de Junior weer in de planning: ‘We kunnen geen risico nemen’

22 april 2021 om 07:41 Wielrennen

ACHTERVELD Vorig jaar was het nog duidelijk. Evenementen konden niet doorgaan. Dit jaar staan veel organisaties voor een veel lastiger beslissing. Misschien is het mogelijk, maar wanneer heb je duidelijkheid over je evenement? De Stichting Tour de Junior neemt geen risico.

Arnoud J Spaaij

„We kunnen gewoon niet wachten,” begint Arnold Leurs, voorzitter van de Tour de Junior, „Er komt heel veel bij kijken en het is onmogelijk alles binnen een paar weken te organiseren.” En dus heeft de organisatie van het zesdaagse jeugdwielertoernooi vorig jaar al de datum voor dit jaar vastgelegd en alles is of wordt opgestart om van 26 tot en met 31 juli de 63ste Tour de Junior te verrijden.

UNIEK Samen met Assen is Achterveld uniek in de Nederlandse wielerwereld. Vrijwel alle wedstrijden in Nederland zijn dagwedstrijden. De wielrennende jeugd uit Nederland, maar ook uit het buitenland, kan alleen in Achterveld rijden in ploegen, klassementen en ervaring opdoen in een meerdaags sportspektakel.

RISICO Daarmee is het bestuur van de Tour de Junior zich als geen ander bewust van het belang van de sportweek. „We kunnen het risico niet nemen dat we op het laatst nog dingen moeten regelen,” legt Leurs uit, „De inschrijvingen zijn volgens schema gestart en we zitten nu al op zo’n zeventig deelnemers waarvan zo’n twintig Engelsen.” Ook de werving van sponsors, afspraken over techniek en investeringen in nieuw materiaal zijn opgestart. Daarmee neemt de organisatie niet het risico dat er zaken niet voor elkaar zijn.

NORMAAL SCENARIO Eigenlijk gaat de Tour de Junior op dit moment gewoon uit van een normaal scenario, maar wordt op 21 juni definitief besloten of het toernooi werkelijk doorgaat. „Dat is een goede maand voor de Tour”, zegt Leurs. „Nu kunnen we vooral afspraken maken, plannen en ook die dingen doen die eventueel gewoon doorgeschoven kunnen worden naar volgend jaar. Daar zijn we al best druk mee. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe jurywagen. Zelf aangeschaft, maar daar moet nog veel aan worden verbouwd.”

SAMEN DOEN In het algemeen wordt er positief gereageerd op de aanpak van de Tour de Junior. „De meeste sponsors doen gelijk mee. Weet je, als sponsors ons al jaren trouw zijn, dan komen we daar natuurlijk altijd uit. We moeten de Tour de Junior ook samen doen.” De stichting kan gelukkig bouwen op veel vrijwilligers en ook heeft het lokale bedrijfsleven al jaren haar support gegeven.

Leurs: „Met wethouder Vos hebben we direct vorig jaar al contact gehad. Wel moeten we voor de vergunning nog met de gemeente om tafel. Maar we hebben alle medewerking en kijken naar wat er kan. Ook de KNWU kijkt er zo naar. Eigenlijk zijn er vier protocollen. Waar protocol A de lichtste vorm van maatregelen is zoals afstand houden in het publiek. Dan kan alles doorgaan. Protocol D is het zwaarste protocol met allerlei extreme maatregelen. Ik denk niet dat we het daarmee kunnen organiseren. Maar ik ben een positief mens, ik denk dat we een mooi toernooi hebben dit jaar in Achterveld.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie